Fietspad officieel ingereden

Het pad dat de projectontwikkeling op Alsberghe-Van Oost (Drongensesteenweg) verbindt met de Watersportbaan is klaar.
De verlichting ontbreekt nog steeds, de markeringen waar de zebrapaden komen over de Drongensesteenweg zijn aangebracht. De uitvoeringen zijn gepland begin 2017. Prachtig pad.

img_3446

img_3445

Auteur: Pierre Van Uffelen

Vrijwilliger Fietsersbond Gent

15 gedachten over “Fietspad officieel ingereden”

 1. Ik ben een abonnee van AAgent. Er zijn veel supporters die met de fiets komen vanuit de richting Merelbeke. Enkele bemerkingen: voetgangers en fietsers delen het fietspad dat tussen de R4 en de serviceweg loopt. Moeten dat wel want de rijbaan mag uitsluitend door auto’s worden bereden. Men plaatste ook (ik denk de gemeente Merelbeke) langs de kant van de rijbaan nieuwe straatlichten. De fietsers en de voetgangers lopen in het donker.

  Wim Thys

 2. Een pad. Als fietser voel ik mij daar inderdaad een pad bij pogingen om de Drongensesteenweg over te steken. Voor padden bestaan er waarschuwingsborden.

 3. Zeven maanden na de openstelling van het fietspad langs de Leie in Malem is de oversteek aan de drukke Drongensesteenweg eindelijk geregeld met verkeerslichten. Aan de ingang van de bebouwde kom kan dit laagvliegers enigszins in toom houden. Maar hiermee is de oversteek nog niet helemaal veilig, want de ontwerpers blijken geen flauw benul te hebben van fietsen.
  Er is een aparte knopregeling voor voetgangers en fietsers, maar enkel de eerste categorie heeft eigen verkeerslichten. Fietsers moeten het stellen met hooggeplaatste en voor hen onzichtbare “autoverkeerslichten” (de enige beschikbare op overschot?). Er is ook helemaal geen opstelstrook, terwijl daarvoor veel ruimte is.
  Na de schabouwelijke “fietsbeveiliging” op de N9 (Staaksken) heeft de Vlaamse administratie zich op datzelfde (toekomstige) Westerringspoorfietspad aan het Brughuizeken alweer overtroffen. Heeft een artiest daarover een liedje aan op de Gentse Feesten?

  1. De voetgangerslichten reageren zelfs niet. Als je op de knop drukt om groen te krijgen, wordt het groen voor de fietsers. Het voetgangerslicht blijft rood. En omdat je inderdaad als fietser vlàk voor het fietslicht staat (dat dus boven jou staat en je eigenlijk terug naar achter moet om die lichten te zien), kijk je automatisch naar de voetgangerslichten. Die dus rood blijven. Goed gedaan, zou ik zeggen.

  2. Juist de oversteekplaatsen zie echt een teken van onbekwaamheid of onkunde (beiden even erg).Dat fietsers en voetgangers andere snelheid hebben is zo,maar dan moeten beiden evenwaardige lichten krijgen
   1/Op hun ooghoogte
   2/Een herhaal licht aan overzijde weg.
   Automobilisten moeten natuurlijk niet “meekijken” naar voetgangers en fietserslichten,maar doen dit toch en zien daar rode voetgangerslichten en fietsers die overrijden !
   Desnoods moet men voetgangers lichten in groene knipper fase plaatsen,.
   Dan heb ik het nog niet over de zichtbaarheid op wegdek ,voetgangers hebben hun zebrapad ,fietsers ??

   1. Spijtig genoeg voorziet de verkeerswetgeving niet in de mogelijkheid om een ‘herhalingslicht’ voor fietsers aan de overzijde te plaatsen.

    1. En is een verkeerslicht op ooghoogte van de fietser echt te veel gevraagd? Zeven maanden om te knoeien: in de meeste bedrijven vliegt een medewerker voor minder buiten. Indien de voorraad op is, volgende suggestie: er hangt een nutteloze “fietsverkeerslicht” onder een zak aan de Voskenslaan, dichtbij Max Mobiel.

     1. Dat kan wettelijk perfect en is in veel gevallen heel handig. Spijtig genoeg lijken veel overheden erg op de centjes te zitten als het om fietsinfrastructuur gaat. In Nederland zijn kleine herhalingslichten standaard, hier blijven ze zelf bij nieuwe aanleg een zeldzaamheid.

   2. Zet daar gewoon een politieagent, en elke automobilist die naar het voetgangerslicht kijkt om in te schatten of fietsers gaan oversteken, die pak je hun rijbewijs af. Als je zo weinig verkeersinzicht hebt, waarom zou je dan zelf mogen rijden? Neem dan een taxi.

    1. Mirakel! Op 20 november, net geen 14 maanden na het officieel inrijden van het fietspad langs de “studentenleie”, werden aan de oversteek van de Drongensesteenweg verkeerslichten op ooghoogte bevestigd.

     1. Prachtig! je ziet als we samen druk blijven uitvoeren kan er al iets gebeuren… al duurt het soms verdorie lang voor er een reactie komt.
      Nu hopen dat de missing links er vlug komen: tunnel onder de Drongensesteenweg en de fietsbrug over de watersportbaan. deze laatste zit in de pijplijn.

     2. Hetzelfde gebeurde een hele tijd geleden aan het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de op- en afritten naar de E17. Blijkbaar moet er eerst geklaagd worden eer die extra verkeerslichten er komen. Zo lang niemand er niets op zegt, wordt daarop bespaard, vermoed ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s