Home

RADR (3)

8 februari 2017

In welk land zou dit zijn ?

RDR

RADR

15 Responses to “RADR (3)”

 1. Frans Says:

  Enkel voor lokaal verkeer, want onbegrijpelijk voor een buitenlander. Komen er ooit fietsvriendelijke regels op Europees of internationaal niveau?

 2. Chris S Says:

  Nederland.
  Enschede?

 3. Frederik Says:

  En direct ook voor bromfietsers. Redelijk absurd dat zo’n bord in Belgie niet bestaat voor bromfietsers (en elektrische fietsers!) die het fietspad volgen.

  • Jozef Says:

   Het is zelfs redelijk absurd dat zo’n bordje wel bestaat voor fietsers in België, maar dat het bijna nergens gebruikt wordt waar dat best zou kunnen.

   • Frederik Says:

    Bijna nergens in Vlaanderen bedoel je. In Brussel staat dit (waar veilig) op zowat elk kruispunt van gewestwegen, en sinds kort heeft het Brussels Gewest dit zelfs voor gemeentewegen verplicht gemaakt (opnieuw, waar veilig).

    Ook in Gent staat zo’n bord op de meeste lichtengeregelde kruispunten van gemeentewegen. Maar jammer genoeg staat dit op geen enkel kruispunt van gewestwegen in Gent en Vlaanderen. De simpele reden? Het anti-fietsbeleid begonnen door minister Hilde Crevits (CD&V) dat nu voortgezet wordt door minister Ben Weyts (N-VA). Zij hebben beslist dat ze zelfs niet bereid zijn te onderzoeken of RADR mogelijk is op bepaalde kruispunten.

    Sorry voor het noemen van namen en partijen, maar als ministers dit soort beslissingen nemen, die geen enkel voordeel hebben (noch financieel, noch qua mobiliteit) en enkel dienen om fietsers zoveel mogelijk te hinderen en op die manier fietsen zoveel mogelijk te ontmoedigen, dan vind ik dat dit heel duidelijk vermeld moet worden. Dit is geen falen van “de overheid” of “de politiek”, maar een bewuste keuze van twee specifieke politici.

    • jandefietser Says:

     Eerlijk gezegd, ik heb niet de indruk dat het die beide politici zijn die op de rem staan. De tegenkanting komt vooral van de administratie, om AWV maar niet bij naam te noemen. Wat niet wegneemt dat beide ministers boter op het hoofd hebben omdat ze hun administratie maar hun gang laten gaan. Gezien de ronduit idiote argumentatie tegen RADR (wat in Brussel kan, kan niet in Vlaanderen omdat hier veel meer gefietst wordt (en Nederland dan?), om maar iets te noemen) vanuit die administratie konden ze allebei wat meer hun best doen/gedaan hebben. Net zoals in de zaak van de rondpunten, waar de administratie afkomt met een ronduit (pun intended) gevaarlijk standaardontwerp ten nadele van de fietsers.

     • Frans Says:

      Brussel is niet echt een voorbeeld, tenzij voor het extreem verschil tussen theorie en praktijk. RADR is er wel zeer algemeen, maar het systematisch fietsen door het rood ook.

     • Renaat Says:

      Het omgekeerde is overigens waarschijnlijk ook wel waar. Indien de ministers zwaar voorstanders zouden zijn van de invoering van RADR dan is het de vraag hoe lang AWV de invoering zou kunnen tegen houden.

    • Renaat Says:

     Zoals jandefietser reeds aangeeft denk ik niet dat de oorzaak in de eerste plaats bij de ministers te zoeken is. Als het AWV hier wel voorstander van zou zijn dan denk ik dat de minister er weinig tegen in zou kunnen brengen. Maar het autogerichte denken is nog steeds extreem sterk bij AWV.

     • JanG Says:

      Misschien zouden we in Gent eens moeten kijken op welke kruispunten fietsers consequent door het rood rijden en daar dan systematisch RADR voorzien? Het is geen algemene regel, maar de meeste fietsers zijn geen idioten en houden wel degelijk rekening met de eigen veiligheid. Misschien is het wel omdat op zo weinig plaatsen RADR wettelijk voorzien is (bordje), dat het in de praktijk wel gebeurt omdat wachten onzin is?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: