4 gedachten over “Parking fiets of auto?”

 1. Een heel interessante vraagstelling op een ogenblik dat de overheid “nultolerantie” aankondigt voor “fout” gestalde fietsen aan het Sint-Pietersstation. Maar wat is hier “fout”?
  De wegcode zegt enkel dat fietsen “opgesteld” moeten staan buiten de rijbaan en de parkeerstroken erlangs en het verkeer en andere weggebruikers niet mogen hinderen.
  Bovenstaande foto toont fietsen die gestald zijn op een parkeerterrein. Ik zie geen “fout” ten opzichte van de wegcode maar plaatselijke (politie)reglementen zijn meestal explicieter (en strenger). Wie kent het Gentse (of andere) politiereglement op dit vlak?

  1. Het enige relevante dat ik gevonden heb is de “Politieverordening betreffende overtredingen op het stilstaan en het parkeren en de overtredingen betreffende de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen” https://stad.gent/reglement/politieverordening-betreffende-overtredingen-op-het-stilstaan-en-het-parkeren-en-de-overtredingen-betreffende-de-verkeersborden-c3-en-f13-vastgesteld-met-automatisch-werkende-toestellen, waarvan artikel 11 verbiedt om een fiets op te stellen op een langsparkeerplaats, wat mij niet van toepassing lijkt op de foto.

   Ik stel me wel de vraag of fietsen vallen onder de regels over “parkeren”; de definitie in artikel 2 lijkt dat te ondersteunen, maar dat zou willen zeggen dat het verboden is om een fiets te stallen in een woonerf (artikel 5) of een voetgangerszone (artikel 7).

   1. Bedankt voor het opzoeken.

    Fietsen parkeren (= wegcode artikel 23.3) moet buiten de rijbaan en buiten parkeerzones met gele onderbroken streep. Het moet ook gebeuren zonder het verkeer van de andere weggebruikers te hinderen of onveilig te maken. Het kan enkel op de rijbaan indien het aangeduid is met een parkeerbord met fietsonderbord.

    rijbaan = wegcode artikel 2.1
    fietspad = wegcode artikel 2.7
    plein = wegcode artikel 2.10
    (woon)erf = wegcode artikel 2.32
    voetgangerszone = wegcode artikel 2.35

    Dus die laatste 4 vallen niet onder de definitie van rijbaan.

    Daar mogen dus wel fietsen geparkeerd worden, zolang ze niet het verkeer van de andere weggebruikers hinderen of onveilig maken.

    Tenzij de gemeente in zijn politiereglement een aanvulling er op heeft die met de bestaande toegelaten verkeersborden aangeduid kan worden. Voor zover ik weet bestaat er in onze wegcode geen verbodsbord fietsparkeren. Dus kunnen ze het niet verbieden behalve op de rijbaan en waar er een gele onderbroken streep is.

    Normaal gezien is onze wegcode duidelijk hierover en zou dit dus ook nergens tot onoplosbare of problematische fietsparkeersituaties moeten leiden.

    Tenzij de gemeente een bizarre invulling van hinderlijk wil hanteren (zoals stad Leuven) of verkeerdelijk denkt (zoals stad Leuven) dat overal waar een auto in staat is om te kunnen rijden zoals plein, erf, berm, enz. automatisch een rijbaan is.

    1. De meeste bepalingen in het AVR inzake stilstaan en parkeren slaan op ‘voertuigen’ en dus niet op fietsen, want een niet bereden fiets wordt niet als voertuig beschouwd, zegt art. 2.15.1 laatste zin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s