Verkeerslichten R40

Er is iets eigenaardigs aan de gang. Normaal staan verkeerslichten bij een zebrapad of oversteekplaats voor fietsers aan de kant vanwaar het verkeer komt.

De plaats van licht valt samen met de witte stoplijn.

Wat zien we nu op de R40? Men plaatst de lichten voorbij de oversteekplaats. De stoplijn ligt gelukkig nog wel voor de oversteekplaats.

Qua duidelijkheid kan dat tellen. Het brengt automobilisten in verwarring en waar blijft dan de veiligheid voor de overstekende fietser?

Op foto zie je links de auto stilstaan voor de witte streep, zoals het hoort, maar de lichten staan tussen de oversteekplaats voor de fietsers en het zebrapad.

R40 Kasteellaan / Gandastraat

Begrijp ons niet verkeerd: qua afmetingen is dit een zeer goede oversteekplaats en we hebben het ook niet over de oversteekwachttijden.

9 gedachten over “Verkeerslichten R40”

 1. Stoppen daar dikwijls “verwarde” automobilisten voorbij de stoplijn?
  Op de Brugsesteenweg (dichtbij de Orangeriestraat) in Mariakerke is het omgekeerd: de stoplijn ligt voorbij het verkeerslicht.

  1. Het verschijnsel van oversteekplaatsen “blokkeren” bij file vorming is hier natuurlijk ook van toepassing ( idem Kunstlaan /Citatelpark),

  2. Hier (en aan Dok Zuid) staan vaak auto’s voorbij de witte stopstreep waardoor de oversteekplaats voor fietsers geblokkeerd wordt. En ik kijk idd altijd eens naar rechts, of er geen bus kom aangezoefd over de busstrook.

  3. Ach ja, inderdaad te verwachten dat je als fietser/voetganger geblokkeerd wordt. Want zelfs automobilisten worden geblokkeerd op veel kruispunten door auto’s die ver voor de lichten moeten fileschuiven, op een plek waar er nog zijstraten zijn waar tegenliggers (auto’s) in/uit willen. Als men zelfs voor auto’s geen opening laat, waarom zouden ze het dan voor fietser doen, nietwaar 😉

 2. Wettelijk misschien in orde. Maar volkomen absurd natuurlijk. Maar ik heb al vaker mogen ervaren dat men bij sommige overheden denkt dat als het wettelijk in orde is dat ook garandeert dat het goed en veilig is. Dat is natuurlijk niet het geval, men kan volkomen wettelijke maar levensgevaarlijke en verwarrende situaties creëren. Dit is hier een prachtig voorbeeld van.

  Het enige verantwoordelijke dat men kan doen is het verkeerslicht verplaatsen. De kans is groot dat men dit ook zal doen nadat er slachtoffers zijn gevallen. (Mijn excuses voor het cynisme, maar dat is wel wat de ervaring met diverse overheidsdiensten ons leert.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: