Wijs fietsen in Gent: zo doe je dat.

Omdat het wel eens wringt tussen fietsers en voetgangers, fietsers en automobilisten, fietsers en de tram en fietsers onderling, stelde Fietsersbond Gent een handleiding op. Daarin sommen we 10 dingen op die het fietsen in Gent nog prettiger kunnen maken. Vandaag starten we met de verspreiding!

fietsen in Gent folder.png

Fijne autoloze zondag allemaal!

10 gedachten over “Wijs fietsen in Gent: zo doe je dat.”

  1. Die twee punten mogen er gerust bij – vind ik ook. Ik zie i.d.d. ook teveel niet slimme fietsers met smartphones bezig.
   De verlichting blijft een heikel punt, ondanks de technische evolutie. Niet investeren in goede verlichting, bv. op naafdynamo, gaat ook hand in hand met (risico op) fietsdiefstal, zie vorige topic. Studenten e.a. rijden vaak met goedkope of ‘krot’ fietsen, bij diefstal zijn ze dan niet veel kwijt. Alles hangt aan mekaar. Maar ik heb begrepen dat men over fietsdiefstal hier niet teveel meer mag zeggen.
   Men mag punt 10 schrappen wat mij betreft en die twee punten aanvullen, 11 punten dan. 😉
   Genieten op de fiets is er in de meeste steden niet bij, ook niet in Gent, het zou ook niet echt veilig zijn in veel gevallen, verkeer blijft verkeer en dus hoort daar concentratie op zijn plaats. Pas buiten de steden wordt het doorgaans aangenamer. Die associatie ‘fietsen = genieten’ zien we al jarenlang passeren, ook in talloze brochures van de overheid die geen mens leest. Men verwart daarbij recreatief fietsen met functioneel fietsen.

   Het is i.d.d. gelijk een kopie van de boodschap van de stad Gent. Gelukkig is hier ‘wees hoffelijk’ weggevallen, dat geldt immers voor elke weggebruiker.

   Wat ik toch meer en meer vast stel zijn fietsers die verkeersregels aan hun laars lappen. Zo zie ik de laatste tijd elke week (!) fietsers in de verkeerde richting fietsen, terwijl ze aan de overkant van de baan horen te rijden. ‘Zijn die hun leven moe?’, denk ik dan.

   Afijn, ik hoop dat het voor iedereen een aangename fietsdag was, de weergoden stonden ons alleszins bij!

   1. Investeren in goede verlichting hoeft echt niet duur te zijn, mits je bereid bent een beetje te sleutelen. Voor minder dan 10 eur zijn er tegenwoordig sets batterijverlichting te koop die je vast op je fiets kan monteren. En ze geven bovendien een werkbaar licht : voldoende zichtbaar, en geen last van een slippende dynamo. Een mogelijke diefstal is dan ook geen argument om zonder verlichting te rijden.
    Overigens erger ik mij ook aan fietsers die rijden alsof er geen verkeersregels bestaan. Voor sommigen lijken verkeerslichten er enkel te staan als sfeerverlichting. Als tegenreactie zie je dan ook automobilisten die fietsers beschouwen als een hindernis die van de baan dient geschoven te worden.

 1. ‘Ogen op de weg en niet op je gsm’ zou er idd bij mogen, deze morgen weer tal van zwalpende fietsers tegengekomen die met hun gsm aan het spelen waren. En ook: ‘respecteer de verkeersregels’. Ik erger me dood aan fietsers die evidente verkeersregels als voorrang van rechts, stoppen voor rood, etc… niet respecteren. Zo verkrijg je ook geen respect van de andere weggebruikers.

 2. Misschien ook even vermelden dat de voorrangsregels (voorrang van rechts) ook gelden voor fietsers. De meeste fietsers, zelfs ouders die hun jonge kinderen begeleiden naar school komen totaal uit de lucht valken als je hen hier attent op maakt!

 3. Een auto achter jou in een fietsstraat, vóór een tram fietsen of met twee naast elkaar in de bebouwde kom: relax? De Fietsersbond heeft makkelijk praten.

 4. Nu meer mensen de fiets nemen in Gent lijkt er wel een oorlog te zijn ontstaan tussen diegenen die niet verder kunnen met hen wagen (en voetganger worden…) en diegenen die effectief iets willen veranderen. Uiteindelijk zien we nu al dat het aantal verkeersslachtoffers fors aan het dalen is…
  Maar stel nu dat een fietser een voetganger overhoop rijdt waardoor hij sterft… De kranten zullen vol staan, terwijl vroeger als een automobiel een fietser of voetganger aanreed dit prescies de normaalste zaak van de wereld was.
  Trouwens bij een aanrijding tussen fietser en voetganger is meestal de fietser er erger aan toe!
  Is het probleem nu niet dat we tussen elkaar onderling beter kunnen communiceren of roepen en schelden terwijl vroeger de stalen stier enkel hoefde te toeteren en wat extra te drummen?

 5. Is de restruimte bestemd voor voetgangers en fietsers ook al effectief toegenomen in Gent?

  Want meer fietsers en meer voetgangers op dezelfde krappe restruimte in een voor de rest identieke autostraat, ook al is die autoluwer, kan de relatie voetganger-fietser moeilijker maken.

  Ik vermoed dat veel van die autoluwere straten nog steeds dezelfde straatruimte voor de auto hebben als voor de invoering van het circulatieplan?
  Of zijn er al veel straten heraangelegd ondertussen?

  Ik hoop niet dat er als tussenoplossing allerlei paaltjes (of andere harde objecten) met verkeersborden erop geplaatst werden op de rijstroken die afgesloten werden voor autoverkeer.
  Niet dat autobestuurders zeer uitgebreid wijzen op de veranderde verkeerssituatie onbelangrijk zou zijn.
  Maar het kan helaas ook tot nieuwe problemen leiden indien geplaatst daar waar fietsers op de rijbaan fietsen. Omdat deze objecten leiden tot meer eenzijdige fietsongevallen. Fietsongevallen die nauwelijks in de ongevallenstatistieken verschijnen (maar wel in de ziekenhuisstatistieken).

  Want het is niet omdat de stalen stier minder mag rondstormen in de binnenstad dat zijn schaduw automatisch mee verdwijnt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: