Buurtfietsenstalling

Dinsdag 20 februari werd de tweede buurtfietsenstalling geopend in Gent, de Karperstraat.
Pierre woont er om de hoek, en ging kijken / fotograferen.

IMG_7545
20 februari, Karperstraat

Dit is het bericht van de Stad: In Gent neemt het aantal fietsers jaar na jaar toe. Dat is goed voor de mobiliteit in de stad, maar het zorgt er mee voor dat er steeds meer fietsen gestald worden op het openbaar domein. Niet alle stoepen in Gent zijn voldoende breed om fietsen zonder hinder voor kinderwagens of rolstoelen te stallen. Daarom zoeken het Mobiliteitsbedrijf en De Fietsambassade Gent voortdurend naar nieuwe manieren om fietsen comfortabel en veilig te kunnen parkeren. Inpandige fietsenstallingen zoals in de Karperstraat bieden een oplossing.

IMG_7542
20 februari, Karperstraat

De fietsenstalling is toegankelijk door een persoonlijke badge. Alle accommodaties zijn voorhanden. Alarm tegen diefstal, plaats voor 2 bakfietsen en 20 gewone fietsen, laadpunten voor de elektrische fietsen, fietspomp, verlichting en fietsrekken uiteraard. Ben je de badge vergeten? De deur kan op afstand geopend worden door de Fietsambassade.

IMG_7540
20 februari, Karperstraat

De stad plant nog een vijftal gelijkaardige fietsstallingen in de toekomst.

Wil je zelf een fiets plaatsen in deze buurtfietsenstalling bel naar 09/266 77 00. De staanplaats kost 65 EUR op jaarbasis.

IMG_7529
20 februari, Karperstraat
IMG_7530
20 februari, Karperstraat

Auteur: Pierre Van Uffelen

Vrijwilliger Fietsersbond Gent

8 gedachten over “Buurtfietsenstalling”

 1. Begrijp me niet verkeerd, zo’n buurtfietsenstalling vind ik persoonlijk een goede zaak. Overdekt, beschermd van weersinvloeden en beveiligd. Super!

  Maar… welke andere fietsstallingsfaciliteiten zijn er daar in de buurt van de Karperstraat op het openbaar domein? Werden daar ook extra inspanningen gedaan om capaciteit, toegankelijkheid, diefstalbeveiliging,… te verhogen of te verbeteren?

  Indien ja, dan is die buurtfietsstalling de kers op de fietsstallingstaart en zo te zien aan het aantal gebruikers ook voldoende gegeerd.

  Indien niet… tja, waarom eigenlijk niet?

 2. Beste Lodewijk

  in de buurt van deze fietsenstalling zijn er meerdere stevige fietsenrekken geplaatst. dus er zijn ook andere mogelijkheden om je fiets veilig te stallen. De fietsenstalling Karperstraat is eigenlijk bedoeld voor mensen die een kleine woning hebben de mogelijkheid te bieden hun fiets overdekt en beveiligd te stallen.

  1. Beste Pierre

   Dat is goed om te horen.

   De totale voorziene straatparkeerruimte wordt die ongeveer voor 20% (1 op 5) ingevuld door fietsenstallingen en de rest voor auto’s?

   Of is dat meer de – helaas nog veel te gebruikelijke in quasi volgebouwde straten – 2% (1 op 50)?

   Want zo’n fietsenstalling op het openbaar domein wordt niet enkel door de bewoners gebruikt, maar ook door hun bezoekers.

   Het geeft zo een indicatie of die stad/gemeente vooral autobezoekers of ook fietsbezoekers wil aantrekken. Wat ook hun intentie toont over de door hen gewenste modal split van hun eigen inwoners. Want natuurlijk gaan ook hun inwoners op bezoek bij mensen in en rond hun stad/gemeente 🙂

   Of er een stalling nabij hun bestemming is voor hun voertuig, maakt namelijk een vrij belangrijk onderdeel van iemands vervoerskeuze uit. Misschien niet altijd de eerste keer, maar zeker de daaropvolgende keren.

 3. Dat ziet er te krap uit om je fiets uit dat rek te halen als er een bakfiets achter staat. Men had beter voor een hangconstructie gekozen. Er zijn er nu met een soort pneumatische hulp die heel praktisch zijn.

 4. Een goed initiatief! Wat ik nog fijner had gevonden, als er meer plaats voor bakfietsen was. Want hoe klein ik ook woonde een gewone fiets kon er altijd nog bij, een bakfiets echter kan bij ons niet eens door de deur… Maar het is een blijft super die stelling. graag meer ervan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: