Home

Waanzin

14 mei 2018

Wie het noordwestelijke deel van de Ringvaart over moet steken met de fiets wordt niet verwend. Er is de Eversteinlaan (90 km/uur, zelfmoordstrookjes). Er is de Evergemsesteenweg (druk en zwaar verkeer, zelfmoordstrookjes). De enige redelijke opties zijn de Pantserschipstraat aan Stora Enso en aan de andere kant de Brugsevaart, ongeveer 5,5 km van elkaar. De Brugsevaart kan je voorlopig wel schrappen als redelijke optie. Daar zijn werken bezig. Als je van Gent komt ziet dat er zo uit:

13mei18, 14u07, Brugsevaart.

Duidelijk: het fietspad is opgebroken en dus moet je rond. Het is niet, zoals vroeger gebruikelijk was, een omleiding met maar 1 bordje en trek voor de rest uw plan. Neen, de omleiding is duidelijk aangegeven:

13mei18, 14u09, Brugsevaart.

Je moet onder de brug door. Tot zover is er geen probleem. Maar dan komt het einde van de omlegging:

13mei18, 14u10, Brugsevaart.

Je wordt hier verondersteld zomaar pardoes de weg over te steken. Als je die weg niet kent kan dat redelijk lijken, wie die weg wel kent weet: dat is waanzin. Niet voor niets mag je daar vanuit de zijstraten niet linksaf, behalve aan de verkeerslichten van de Wijmenstraat. Wat voor auto’s te gevaarlijk is wordt hier voor fietsers de ‘gewone’ gang van zaken. Voor wie echt een adrenalineshot nodig heeft is er zelfs een zebrapad. Daarmee kan je, als je naast je fiets gaat lopen, eens uitproberen of het aanstormend verkeer echt goede remmen heeft.

Met zo’n wegomlegging is zelfs de Eversteinlaan een relatief veilig alternatief.

15 Responses to “Waanzin”

 1. Lodewijk Says:

  Dat is inderdaad waanzin.
  Zeker die laatste foto. Een fietsoversteekplaats & zebrapad onafgebroken over 4 autorijstroken heen!

  Volgens mij is er in Nederland nergens een fietsoversteekplaats over 2 rijstroken in dezelfde rijrichting heen, tenzij bij een verkeerslichtengeregeld kruispunt.

  • Jan Says:

   Uiteraard zijn die er in Nederland. Door de betere ruimtelijke planning zijn ze misschien wel zeldzamer, maar ze zijn er wel. In Terneuzen zal je ze niet vinden denk ik, in Rotterdam geen probleem.

   Ik ben wel benieuwd wie dit tijdelijke zebrapad heeft goedgekeurd. Dat ligt er echt niet op zijn plaats.

   • Etienne Says:

    Bedoel je dat in Rotterdam een oversteek met meer dan 2 rijstroken zonder verkeerslichten voorkomt? Wij maken al van ons oren als kinderen 2 rijstroken per rijbaan zonder verkeerslichten moeten oversteken bij turborotondes. Bij de meeste gemeenten met succes. Dus waar in Rotterdam? Bij oversteken met verkeerslichten vragen wij ook om een middeneiland van minimaal 2,5 m als er 2 of meer rijstroken tegelijk overgestoken moeten worden per rijbaan. Dit in geval de verkeerslichten uitvallen of te vroeg op rood springen voor de fietser of voetganger. Bij die oversteek hadden ze tijdelijke verkeerslichten met snelheidsremmers moeten plaatsen. Waarom maken rationele mensen domme beslissingen? Luiheid , afleiding en emotie of misschien in dit geval gebrek er aan.

    • Lodewijk Says:

     Ik ben ook benieuwd of Jan wel voorbeelden ervan kan vinden in Nederland. Ik heb er voorlopig nog geen gevonden.
     Meer dan 2 autorijstroken in dezelfde richting = ofwel middeneiland, ofwel verkeerslichten, ofwel ongelijkgronds

     Zelfs verkeerslichtengeregelde kruispunten waar voetgangers of fietsers meer dan 2 autorijstroken in 1 groenfase moeten oversteken lijken eerder uitzonderlijk in Nederland.

     Meestal voorzien ze dan dat het kruispunt enkel voor auto’s is en laten ze fietsers en voetgangers ongelijkgronds dwarsen.

     In Bergen op Zoom (NL) heb ik 1 verkeerslichtengeregelde kruispunt gevonden waar voetgangers/fietsers 4 autorijstroken in 1 groenfase moet oversteken

     En in Ridderkerk (NL) heb ik 1 kruispunt met 5 autorijstroken in 1 groenfase gevonden.

     Maar dat lijken echt wel de uitzonderingen te zijn in Nederland.

     In België is zo’n kruising waar een fietser/voetganger in 1 groenfase 4 (of meer) autorijstroken oversteken net heel gebruikelijk:

     Tienen (4)
     Aarschot (4)
     Puurs (4)
     Sint-Gillis (5, want is geen echt middeneiland)
     Mechelen (5)
     Brussel (5)
     <a href=”https://goo.gl/maps/LWDQVnkCMS52>Antwerpen (5 en nog eens 5 op hetzelfde kruispunt). Een kruispunt met 27 autorijstroken!
     Schaarbeek (6!, ik tel die van 7 van het rondpunt richting R21/N2 dan nog niet eens mee). Een kruispunt met 25 autorijstroken (2 zijn zo breed dat het in praktijk 27 zijn) + 2 busbanen + 2 tramsporen!!

     In Nederland zullen ze vermoedelijk denken dat het snelwegenknooppunt van A15/A16 al veel rijstroken heeft, maar dat is maar klein bier in België 🙂

    • Jan Says:

     Ik antwoordde op de vraag of er in Nederland fietsoversteekplaatsen zijn over 2 rijstroken in dezelfde rijrichting zonder verkeerslichten. Ja, die zijn er.

     Als er verkeerslichten staan vind ik het aantal rijstroken minder belangrijk, maar ook in Nederland gaan ze gemakkelijk tot 4 rijstroken. 5 kan ik mij niet direct herinneren, maar die zijn in Vlaanderen (hoop ik) toch ook eerder zeldzaam.

     Het probleem bij bovenstaande is heel eenvoudig: Eandis (opdrachtgever van de werf) vraag aan een aannemer om een werk uit te voeren. De aannemer wil dat uiteraard zo goedkoop mogelijk doen en doet een signalisatieaanvraag die voldoet aan het KB. De gemeente keurt het vervolgens goed.
     Het lijkt hier zelf nog goed mee te vallen, zo op het eerste zicht heeft men de weg hier versmalt naar 2 rijstroken (geen 4) en er is een tijdelijk zebrapad.
     Een snelheidsverlaging zou mij logisch lijken, maar dat kan ik niet zien op de foto. (Of mensen er zich dan aan houden is nog iets anders.)
     Tijdelijke werflichten? Dat kost veel, dus gaat een aannemer dat nooit uit zichzelf plaatsen.

     • Lodewijk Says:

      Dat is daar op die 3e foto geen tijdelijk voetpad en fietsoversteekplaats (dan zou het voetpad en fietsoversteekplaats oranje geweest zijn).
      Het enige tijdelijke is dat de rijbaan versmald is van 4 naar 2 autorijstroken.
      Maar ik reageerde dus op de normale situatie van 4 (3+1) rijstroken over te moeten zonder middeneiland of zonder verkeerslichten.

      Volgens mij is zoals in Kortrijk, Mechelen of Leuven waar de wegbeheerder er voor kiest dat fietsers/voetgangers 2 rijstroken in 1 keer moeten oversteken zonder verkeerslichten niet iets is wat in Nederland aangelegd wordt.

      Ik meende omdat ze er vanuit gaan dat het risico te groot is dat slechts 1 van de 2 autorijstroken stopt en dus de fietser/voetganger aangereden wordt bij het reglementair oversteken.

      In Den Haag ligt een weg dat bijna in de buurt komt, ook al is 1 van de 2 autorijstroken rechtsafslaand.

      Maar in datzelfde Den Haag voorzien ze speciaal voor voetgangers verkeerslichten bij zo’n situatie van 2 rijstroken rechtdoorrijdend autoverkeer.
      Het zou dus kunnen dat als het een oversteekplaats is enkel voor fietsers, dat ze het dan niet hoeven te voorzien.

      Maar ik kan me vergissen.
      Als u een voorbeeld uit Nederland hebt waar fietsers of voetgangers 2 naast mekaar gelegen autorijstroken met verkeer in dezelfde richting over moeten zonder verkeerslichten. Dan verneem ik het graag.

     • Jan Says:

      @Lodewijk
      Een oranje zebrapad bestaat niet in België. Ze zijn altijd wit, ook als ze tijdelijk zijn. In normale omstandigheden moet je daar overigens niet oversteken: 200m verder is een onderdoorgang die nu gebruikt wordt als omleiding.

      Ik rijd niet zo vaak rond in Nederland, maar kom blijkbaar op andere plaatsen. De locaties zijn wel zeldzaam moet ik toegeven. Zo uit het hoofd weet ik er geen zijn, zal het de volgende keer opschrijven 🙂

      Nederland zit wel in een luxepositie door hun ruimtelijke ordening. Als je alle 2×2’s buiten bebouwde kom zou strippen van lintbebouwing en kleine kruispuntjes (zoals het in Nederland is) zou het in Vlaanderen wellicht ook kunnen op een goede manier.
      De laatste keer dat een minister iets zei over bouwgrond werd ze bijna politiek gelyncht… (was wel ivm Betonstop).

     • Lodewijk Says:

      @Jan
      Je hebt gelijk, ik heb me vergist: dat zebrapad&fietsoversteekplaats is slechts tijdelijk aangelegd geweest.

      Qua voorlopige wegmarkeringen spreekt de wegcode enkel over oranje om de rijstroken aan te duiden
      https://wegcode.be/wetteksten/secties/mb/mb-111076/871-hs3art15
      en dat de verkeerssignalisatie die gebruikt werd tijdens de werken weer weg moet
      https://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/268-art78

      Er staat dus eigenlijk niet veel in de wegcode over werven signaleren voor fietsers of voetgangers.
      https://wegcode.be/wetteksten/secties/mb/mb-070599-werken
      Buiten dus dat er een corridor moet voorzien worden.

      Als ik kijk naar hoe de Belgische wegbeheerders rekening houden met voetgangers in hun wegontwerpen dan verbaast me dat ook niet.
      Op foto 2 zie je geen voetpaden
      Op foto 3 is er wel een voetpad langs de kant van het huis maar aan de overkant ervan niet.

      Overigens kent het voetpad vlak voor het huis een asverschuiving waardoor tot november 2013 het voetpad automatisch overging in autoparkeerplaatsen vlak voor het huis.
      https://goo.gl/maps/oA4LHS5qXkH2

      In 2017 is te zien dat het voetpad naast het huis weg is.
      https://goo.gl/maps/DcFygBMgMTz
      Dan hoeft alvast die auto – te zien in Google Streetview van november 2013 – niet meer foutparkeren op het voetpad. Want het voetpad is in 2017 weg en werd berm (waar dus auto’s op mogen parkeren).

      Nederland heeft inderdaad een heel andere ruimtelijke ordening dan België.
      Maar zelfs zonder het nadeel van de Belgische lintbebouwing merk ik toch dat ze er veel beter in lijken te slagen om in hun wegontwerp rekening te houden met voetgangers en fietsers.

      Uiteraard zullen er nog veel plaatsen in Nederland zijn die nog beter kunnen voor voetgangers en fietsers.
      Maar ze hebben al een enorme weg afgelegd in vergelijking met België.

      Ivm die Vlaamse minister en bouwgrond: het is duidelijk dat het Belgisch politiek klimaat zich nog heel ver van de realiteit bevindt.
      Ook hier staat Nederland al verder. Vermoedelijk voor een groot deel doordat Urgenda de rechtszaak won.

     • Bart Verliefde Says:

      Blijkbaar te vroeg verstuurd: volledige versie

      Het eerste beste dorpje over de grens: Westdorpe: https://www.google.com/maps/@51.2479114,3.855282,3a,75y,118.86h,69.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sdkJBofvzI4v5VzPBZby3Aw!2e0!7i13312!8i6656

      Geen voetpaden, geen fietspaden… De eeuwige vergelijking met Nederland waar het altijd zo veel beter zou zijn klopt dus niet. Ook in Nederland kan ik je talloze (dubieuze) situaties aanwijzen die gerust overeenkomen met de Belgische wegen. Alleen lijkt alles daar zoveel beter… wijn op vakantie smaakt ook altijd beter dan wanneer je diezelfde fles thuis op een druilerig terras kraakt.

 2. Frans Says:

  Zijn de witte fietsen al besteld?

 3. Botterman Says:

  Zij maar stil of ze schaffen de fietspaden weer af zoals in Zwalm .

 4. Geert Says:

  Ben enkele weken geleden ook in de rattenval van de laatste foto terechtgekomen, toen ik vanuit het fietspad langs de Lieve hierop uitkwam. Er was vertraagd verkeer richting Gent. Zelfs dan was het bijna onmogelijk om zonder kleerscheuren hier over te steken. Dik gebuisd!

 5. Bart Verliefde Says:

  Die laatste foto staat de C11 (verboden voor fietsers) tegen de rijrichting in, sowieso onnodig want je mag hier zelfs niet fietsen aan de linkerkant (wegens fietspad in wegmarkeringen). Staat er aan de andere kant ook een C11? Als je dus komt van Zomergem en naar Gent rijdt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: