Fietsdroom N-VA Gent

Corneel is weer aan de beurt, en draait het papiertje van N-VA.

29sep18
29sep18

“De meeste dromen zijn bedrog, maar als ik wakker wordt naast jou dan fiets ik nog …”

Fietsen is heerlijk als de zon schijnt, de wind in je rug waait, het pad effen onder je banden doorrolt, en de baan vrij en veilig uitnodigend voor je ligt.

We dromen van een stad waar zoveel mogelijk mensen – volwassenen, jongeren en kinderen – de fiets gebruiken: om naar school, werk, film te gaan of om boodschappen te doen. We dromen van een stad waar fietsers zich veilig voelen. We dromen van een stad waar alle fietsers ook de andere weggebruikers respecteren en niet in gevaar brengen.

We dromen van veilige schoolfietsroutes voor alle Gentse scholen. Met een ‘werkgroep fiets’ per school om samen met ouders, leerkrachten, leerlingen en bijvoorbeeld de lokale wijkmedewerker van de stad na te denken over hoe de schoolomgeving fietsveiliger te maken.

We dromen van een samenhangend fietsnetwerk van verkeersveilige verbindingen richting het centrum en tussen de deelgemeenten onderling. Met aparte fietsroutes of vrijliggende fietspaden waar het kan, zonder kasseien en minstens links en rechts een effen fietsstrook. In het centrum zoeken we naar mogelijkheden voor extra fietsstraten. Op de grote wegen kiezen we zo veel mogelijk voor conflictvrije kruispunten of oversteekplaatsen. Heel concreet: een brug met fietslift over de Kortrijksesteenweg (van de Borluutdreef naar het Parkbos), veilige doorsteken op de R40 via tunnel of brug (vb. aan de Leopoldskazerne naar Citadelpark), de Drongensesteenweg veilig oversteken richting Halfweg, onder de Kasteellaan aan de Visserij, …

We dromen van een stadsbestuur dat samen met alle partners hard werkt aan goede fietsinfrastructuur. Gent kreeg de laatste jaren een aantal fietspareltjes: onderdoorgangen zoals de Rozemarijnbrug, de imposante Parkbosbruggen, de tunnel onder de spoorwegberm aan de Dendermondsesteenweg, … De Vlaamse overheid betaalt daarvan het leeuwendeel. Als iedereen samenwerkt kan het sneller vooruit gaan. Laten we er samen onze schouders onder zetten en elkaar geen stokken in de wielen steken.

Gentenaars weten het maar al te goed: tramsporen en fietsers gaan niet samen. Daarom willen we vooral trambussen bij de aanleg van nieuwe lijnen. We dromen op langere termijn van een fiets- en voetgangersveilig autovrij gebied in het centrum met zo weinig mogelijk tramsporen.

We dromen van een app om ‘kleine’ problemen te melden – hindernissen, putten, onveilige punten, gebrekkig (groen)onderhoud – en om suggesties te doen. Want het zijn de fietsers zelf die best weten wat er kan verbeterd worden. Via een mobiele ploeg kunnen de gemelde pijnpunten snel aangepakt worden. Grotere problemen nemen we op in ons ‘Masterplan Fiets’.

We dromen ook van een grootschalig fietsdeelsysteem voor Gent: niet alleen een free-floating-systeem via private aanbieders, maar ook een klassiek systeem met vaste stations met een eenvoudig bedieningssysteem. Gentenaars en bezoekers overtuigen we zo om de auto minder te gebruiken en meer op de fiets te kruipen. Reclame-inkomsten kunnen een deel van de investeringskost dekken.

En als kers op de taart, waarom niet: we dromen ook van beschutte fietspaden overdekt met een kap van zonnepanelen. Want waarom zou wat in China of Zuid-Korea kan niet ook in Gent kunnen? Op The Loop bijvoorbeeld of in de haven?

2 gedachten over “Fietsdroom N-VA Gent”

  1. ‘[W]aarom niet: we dromen ook van beschutte fietspaden overdekt met een kap van zonnepanelen. […] Op The Loop bijvoorbeeld[…]?’

    Misschien al eerst eens beginnen met gewone fietspaden op The Loop?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: