Fietsersbond vraagt betere fietsinfrastructuur in de buurt van het Rabot.

Vanaf de jaren 80 woonde ik 20 jaar in de Peperstraat, niet ver van het kruispunt Begijnhoflaan/Griendeplein/Hector van Wittenberghestraat. Toen al was het moeilijk om vanaf de Wondelgemstraat met de fiets naar mijn appartement in de Peperstraat te rijden. Wanneer je aan de verkeerslichten van het Griendenplein staat, heb je twee keuzes. Ofwel rijd je naar rechts de Begijnhoflaan in, halverwege kan je deze laan oversteken om dan iets terug te rijden naar de Jan Verspeyenstraat en zo verder te fietsen via de Rabotstraat naar de Peperstraat. Ofwel fiets je richting de Rabottorens en sla je rechts af de Rabotstraat in. Toen vond ik dat rondrijden vervelend maar begrijpelijk omdat de Hector van Wittenberghestraat een uitvalsweg was voor de vele auto’s die uit het centrum kwamen. Tegenwoordig is het verkeer in deze straat fel verminderd mede dankzij het circulatieplan. Vandaar een oproep om deze buurt eindelijk fietsvriendelijker te maken.

Voorstel 1

De Hector van Wittenberghestraat voorzien van 2 fietspaden, één voor uitgaand en één voor ingaand stadsverkeer, (wat nu nog altijd verboden is). Op de foto’s zie je dat fietsers over de stoep rijden wat uiteraard niet mag. De auto’s krijgen één strook, een tweevaksweg is echt niet meer van deze tijd. Twee fietspaden zouden een grote verbetering zijn en de toegankelijkheid verbeteren.

Hector van Wittenberghestraat

Voorstel 2

Als je komende van het Griendeplein richting de drie torekes wil fietsen is het zoeken naar de juiste weg. Tussen de bomen van de Begijnhoflaan zijn er ontelbare olifantenpaden. Ons voorstel is een bijkomend fietspad aan te leggen naast de eerste rij bomen, om zo een rechtstreekse verbinding te maken naar de drie torekes. Het nieuwe fietspad komt samen met het bestaande fietspad.

Bijkomend fietspad Begijnhoflaan

Voorstel 3

Als je met de fiets komende van de Peperstraat richting de drie torekes wil, is het nu echt onaangenaam fietsen door de Rabotstraat. Wij vragen een betonstrook tussen de tramsporen richting het Rabot.

Rabotstraat

Voorstel 4

Een detail maar ook nodig is het olifantenpad wegwerken als je van de Hector van Wittenberghestraat komt en rechtsaf wil richting het Rabot.

Olifantenpad

Heel wat aanpassingen zal je denken, maar die zijn broodnodig om het comfort van de fietsers in die buurt te verbeteren.

Hopelijk past de bevoegde stadsdienst deze wantoestanden aan. Na al die jaren wordt dit echt wel tijd.

Pierre Van Uffelen

Vrijwilliger Fietsersbond Gent

Auteur: Pierre Van Uffelen

Vrijwilliger Fietsersbond Gent

7 gedachten over “Fietsersbond vraagt betere fietsinfrastructuur in de buurt van het Rabot.”

  1. Goede voorstellen! Ik ben een regelmatige gebruiker van deze zone en verzin nu een aantal routes over voetpaden omdat het reglementair niet lukt, zonder andere weggebruikers te hinderen. In je tekst vind ik “de drie torens” verwarrend. Voor de meeste lezers zijn dat de centrumtorens, ik vermoed voor jou het historische Rabotgebouw. Gentenaars noemen dat soms “de drie torekes”.

  2. Zeer verdienstelijk voorstel. Toch enkele opmerkingen:
    – De zeer gevaarlijke noordelijke kruising van fietspad en Begijnhoflaan wordt niet opgelost. Fietsers en auto’s krijgen in de Van Wittenberghestraat tegelijk groen. De rechts afslaande auto’s zijn al twintig meter in de Begijnhoflaan aan het optrekken wanneer ze daar plots nog geconfronteerd worden met dwarse fietsers die van tussen de bomen komen en groen blijken te hebben!
    – Voor mijn part toch liever geen bijkomend beton tussen de bomen…
    – Eén rijstrook in de Van Wittenberghestraat is de logica zelf. De groenfase is echter zeer kort: voorsorteren onmiddellijk voor het kruispunt wordt best uitgebreid om stinkende files in de woonstraat te vermijden. De (eerste) lichten aan de Evangelische kerk mogen m.i. verdwijnen: het nut ervan is weggevallen sinds de knip van het brugje aan Bachtenwalle.
    Er is nog meer werk aan de winkel in die omgeving:
    – De knip Griendeplein wordt tegenwoordig omzeild door vanuit de Wondelgemstraat doorheen de school (Odisee) naar de Bargiekaai te vlammen en zo naar de Noordstraat… Je kan het zo gek niet bedenken.
    – Wachten in de staart van de linksaf-file Begijnhoflaan – Wondelgemstraat wordt omzeild door eerst rechts via het parallelwegje te rijden (aan de Cambio-parkeerplaatsen) en dan, mee met het verkeer uit de Van Wittenberghestraat, naar de Wondelgemstraat te vlammen.
    – Een fatsoenlijk aangelegde tramhalte met ook voor de tram 10-reizigers wat comfort, zonder lelijke betonblokken in het gezichtsveld van de Torekes: ook dat mag niet worden vergeten.

  3. Bij voorstel 1 is het opmerkelijk dat de de fietsstrook/het fietspad recht van de geparkeerde auto’s loopt, dat zou niet moeten.

    Een enkele baan lijkt inderdaad op zijn plek, misschien op het deel net voor de stoplichten na maar daar geen parkeerplaatsen en en het past prima in de 12 meter die je hebt.

    1. Dag Mike
      als er rechts geen fietspad is dan zullen de wagens die aan de verkeerlichten staan terug de achterliggende fietsen tegenhouden, dat kunnen we vermijden door een fietspad.
      aan de verkeerslichten zou ik geen dubbel vak voor de wagens willen zien. Tegenliggend fietsverkeer kan dan niet door en parkeerstroken weghalen is ook geen optie voor de buurtbewoners

      Goeten
      Pierre

  4. Bedankt voor de voorstellen. Allemaal verdienstelijk. Alleen is de Rabotwijk veel meer dan de straten die hier aan bod komen natuurlijk. Wat absoluut evenzeer moet aangepakt worden en in deze tekst eigenlijk niet mocht ontbreken:

    Elyzeese Velden en Bargiekaai: nu volgezet met plastieken paaltjes en betonblokken om kerend verkeer tegen te gaan, wat helemaal niet gelukt is. Het grote deel van het verkeer dat vroeger de Rabotwijk via het Griendeplein verliet, doet dat nu door een keerbeweging te maken op de Elyzeese Velden, net voorbij de Teunisbloem.

    Voorstel:
    Op deze plaats liggen de meeste mogelijkheden in de wijk. De bargiekaai is een zeer breed stuk weg waar een stuk grond (tegenover het gebouw op de Bargiekaai 28) braak ligt, het fietspad van de Elyzeese Velden op een onduidelijke manier stopt en een stuk van de rijweg ongebruikt is.
    Er zou kunnen gekozen worden om langs de huizenkant van de Elyzeese Velden een fietsstraat te maken en deze samen met de bomenrij door te trekken tot aan het kruispunt van de Bargiekaai met de Guldenvliesstraat. Dit zou een verfraaiing van het landschap betekenen, een meerwaarde voor fietsers en buurtbewoners en een verhoogde veiligheid voor de Teunisbloem.
    Wanneer de breedte van de Elyzeese Velden aan de waterkant het toe laat, kan gekozen worden om tweerichtingsverkeer aan de kant van het water te organiseren, zodat de fietsstraat aan de huizenkant enkel lokaal autoverkeer te verwerken krijgt. Indien dit niet mogelijk is kan de huidige situatie blijven bestaan, met dat verschil dat alle fietsverkeer aan de huizenkant zit, waardoor er langs het water meer plaats voor voetgangers kan komen. Het voetpad aan de huizenkant kan hierdoor ook verbreden.
    Er kan ook bekeken worden om de volledige Bargiekaai-Elyzeese Velden tweerichting te maken voor autoverkeer. Momenteel kunnen auto’s op de Bargiekaai tot aan de Mahy garage rijden. Hierbij zou een vrees voor toenemend verkeer kunnen bestaan, maar dit is weinig waarschijnlijk door de “knip” van de Nieuwevaartbrug. Wanneer men autoverkeer zou toestaan van op de Bargiekaai verder te rijden op de Elyzeese Velden (via het punt waar nu de gele blokken staan t.o.v. nummer 28), kan de Madeleine Schauvliegestraat afgesloten worden.

    Ook de Wondelgembrug blijft een absoluut pijnpunt, iedereen die daar op ietwat drukke uren is voorbij gekomen, weet dat. Er is eenvoudigweg geen plaats voor autoverkeer in twee richtingen en voor fietsers.

    Voorstel:

    De Wondelgembrug één richting maken stad uitwaarts. Dit betekent dat alle verkeer vanuit de Frans van Ryhovelaan en de Rabotwijk binnen wil rijden, dit enkel kan doen door rechtsaf te slaan op de Nieuwevaart en dan de Nieuwevaartbrug over te rijden. Hierdoor zou de verkeerssituatie op de Wondelgembrug sterk verbeteren. Naar luchtkwaliteit zou dit ook een verbetering zijn, als is er een risico dat dit een verslechtering inhoudt op de Nieuwevaartbrug.

    Op Gasmeterlaan is een gevaarlijke situatie voor fietsers om dat auto’s in beide richtingen mogen in en oprijden ter hoogte van de Pannestraat, Gasklokstraat en IJskelderstraat. Fietspad en voetpad worden hierdoor vaak geblokkeerd. De situatie is het gevaarlijkst ter hoogte van de Pannestraat, waar er geen plaats is voor auto’s om in twee richtingen op en af te rijden.

    Voorstel:
    Laat enkel de wijk inrijden vanop de Gasmeterlaan toe, zeker ter hoogte van de Pannestraat.

    Dat de situatie in de Wondelgemstraat ontoelaatbaar blijft voor voetgangers en fietsers hoeven we geen tekeningtje bij te maken. Een eenrichtingsstraat werd hier onder druk van de handelaars van tafel werd geveegd, en in de plaats kwam de knip van het Griendeplein. In het voordeel van de fietser is deze keuze echter niet per se, ondanks dat de situatie op het Griendeplein zeker verbeterd is.

  5. Als je van de richting van de Contributiebrug komt en rechtdoor wil, is het gewoon logischer om rechts aan te houden. Dan moet je voorrang geven aan auto’s die van de Hector van Wittenberghestraat komen en kan je meestal gewoon vlot doorrijden. Als je het fietspad volgt, sta je onredelijk lang voor het rood.
    Daardoor is natuurlijk ook dat olifantenpad aan de overkant van het kruistpunt ontstaan natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: