Mail: Stiefmoeder Mathilde

Van: Bavo Van Eyken <bavo@gmail.com>
Verzonden: dinsdag 14 mei 2019 9:57
Aan: fietsbult@fietsersbondgent.be
Onderwerp: Stiefmoeder Mathilde

Beste Fietsbult,

Na maanden frustratie, even het hart luchten met deze ‘rant’, mag wat mij betreft integraal gepubliceerd worden op jullie blog.

Ik passeerde gisteren eerwaarde (dat is toch zijn titel, neen?) Filip Watteeuw op de oevers van de Schelde, en hij knikte goedkeurend naar mij en de vier andere aanwezigen op mijn fiets (mijn kinderen in de bakfiets). Ik zei hen: ‘kijk kindjes, dat is de baas van de fietspaden van Gent!’ En ze waren effectief onder de indruk.

Wat wij niet goed beseffen in Gent, is dat we in een sprookje leven als fietser. Uiteraard zijn er op sommige plaatsen fluitende vogeltjes, en doet iedereen zijn best, maar er zijn ook zoveel plaatsen waar fietsers (en voetgangers) stiefmoederlijk behandeld worden. Een voorbeeld: Vanochtend reed ik, zoals bijna elke ochtend, van de school van de kinderen in de Sint-Pietersaalststraat naar mijn werk op de Martelaarslaan. Ik neem daarbij ‘den achterkant van ’t station’. Dat is een zeer veelgebruikte fietsroute, want naast alle pendelaars die hun fiets daar parkeren passeert er uiteraard ook veel volk onderweg naar elders, zoals ikzelf.

Dat de werf Sint-Pietersstation een fiasco is op allerlei gebieden heeft al voldoende in de pers gestaan, en de moeilijkheden voor fietsers zijn ook al op Fietsbult gepasseerd, maar er is nog zoveel laaghangend fruit om het voor fietsers en voetgangers aangenamer te maken!

Vlak achter het station, zeker in de spits een heen en weer gewandel en gefiets, en iedereen is gehaast. Haal die drempels weg, maak dat fietspad drie meter breed en schilder het rood (dat kunnen ze ondertussen goed in Gent), en zorg voor een middensstreep en rijrichtingmarkeringen. Zorg daarnaast dat de voetgangerszone ook duidelijk is, en zet desnoods borden met ‘fietsers stapvoets’ aan het drukste punt, en schilder daar meteen ook een zebrapad. Is het trouwens echt noodzakelijk dat er hier aan de linkerkant fietsen geparkeerd kunnen worden?

De volgende hindernis, en zoveel gemiste kansen:

  • Waarom loopt dat fietspad niet gewoon mooi en vlak en rood rechtdoor? Bijna alle passerende fietsers gaan rechtsaf, vlak voor het extreem slecht geplaatste verkeersbord, en komen dan in een trechter terecht met voetgangers.
  • Opnieuw al die fietsen hier rechts, terwijl er links zeeën van ruimte is.
  • Een beetje verder uiteraard putten, ongebruikte tramsporen, en zelfs een slecht verwijderd paaltje waar je je banden op stuk kan rijden.

Nog een parel, en misschien zelfs de meest vervelende plek:

  • Wat is de bedoeling van dit korte stukje klinkers? Zowel fietsers als voetgangers gebruiken dit.
  • Opnieuw loopt het ook niet door, maar wordt het smaller om een idiote trechter te vormen, waar elke keer weer conflicten tussen voetgangers en fietsers ontstaan. 
  • Haal die fietsen hier ook weg, en trek het rode fietspad door tot aan de lichten.

Moest ik dit nu naar de dienst mobiliteit sturen, dan zouden ze wellicht redelijk snel antwoorden (weet ik uit ervaring), maar zou het antwoord wellicht zoiets zijn als: ‘ja maar we gaan dat wel doen hoor, maar de NMBS en de stad en Vlaanderen en de aannemer en de rechtszaak en de vertraging en bla bla bla.’ 

Hopelijk zorgen de verkiezingen voor een boost voor investeringen in fietsinfrastructuur, en wordt er standaard evenveel waarde en belang gehecht aan zwakke weggebruikers bij ELK infrastructuurproject van A tot Z.

We mogen toch dromen, nietwaar?

Met vriendelijke groet,

Bavo Van Eyken

5 gedachten over “Mail: Stiefmoeder Mathilde”

  1. Hoe “voorlopig” dit allemaal is, blijkt uit het recent inzaaien met gras van een deel van de vroegere werfzone. Nog een beetje spontane groei en een aantal jaren, en we zitten hier met een “bos”. En om zijn weg niet te verliezen staat er nog altijd een uithangbord met de vermelding dat “minister Van Brempt … “. Hoelang is dat al geleden?

    1. Hoe “voorlopig” dit allemaal is? In 1973 werd het “tijdelijke station Dampoort” gebouwd. Ik ben er vrij gerust in dat dit tijdelijke station zijn 50ste verjaardag zal kunnen vieren.

  2. De situatie op het Mathildeplein blijft onveranderd. Met andere woorden: schrijnend. De enige recente ingrepen is de toevoeging van betonblokken aan de ingangen. Wie heeft het in zijn hoofd gehaald om fietsstallingen te plaatsen OP de rijbaan, waar fietsers en voetgangers zich moeten wurmen over een breedte van minder dan anderhalve meter (plassen en tramsporen inbegrepen).
    Waar ligt het verband tussen de uitgestelde uitvoering van de werken aan perrons 1 tot 7 en de geplande heraanleg van het Mathildeplein? Of blijft deze vlakte de “werfzone” voor de verdere afwerking van het project van de geeuw?

    1. Er is (iets van) vooruitgang, ‘het extreem slecht geplaatste verkeersbord’ waarvan sprake is in het originele bericht, is verwijderd.

      1. Ja, maar de put (op foto 2 rechts achter dat bord) is er nog altijd. Dat is een onnozele hindernis die op een ik en een gij kan weggewerkt worden en die maakt dat het daar de grootste flessenhals is van heel de zone, en dat wil wat zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: