De filmset en de sloopwerf

“Ze moeten toch hun werk kunnen doen?” is in het land van de noeste werkers de simpele standaardreactie. We hebben het dan niet over wegenwerken, maar over verhuizers, slopers of een filmcrew. Het is goed dat er begrip is voor de werkende medemens, zéér goed zelfs.

19aug19, Burggravenlaan

Evenveel begrip is nodig voor de verplaatsende medemens. Correctie: voor de veiligheid van de verplaatsende medemens. Als Fietsersbond vragen we dat àlle mensen veilig en comfortabel van en naar huis kunnen fietsen. Het lijkt een basisrecht, maar voor velen is het een onmogelijkheid. De fiets is onze focus, maar in één beweging telt dat uiteraard voor àlle mensen. Dat vraagt van de werkende medemens een inspanning. Een filmset veilig beheren is méér dan een nadarhekken en een papierke “voetgangers via fietspad”.

22aug19, Kasteellaan
22aug19, Kasteellaan

Augustus is al een tiental jaar de meest intense wegenwerfmaand. Dat is een begrijpelijke logica: er zijn minder mensen in de stad, de scholen zijn dicht. Daar komt nu ook een kantoorsloopwerf op de Kortrijksesteenweg erbij, waarbij de totale rijweg ingenomen wordt. De keuzes daar zijn niet simpel. Stuur je fietsers langs de pest – de omleiding voor auto’s bergop, en dan zonder verkeerslichten aan de Koning Leopold II-laan de ring oversteken – of langs de cholera – langs de werf over de Kortrijksesteenwegtramsporen?

22aug19, Koning Leopold II-laan

Ik zou gaan voor de cholera, want de Kortrijksepoortstraat is vierdubbele cholera, en zo behouden fietsers de verkeerslichten om de ring te dwarsen. Bovendien is de doorstroming van deze tramlijn aan de Burgstraat geknipt.

22aug19, Kortrijksesteenweg

Ook hier: kan de aannemer het in deze fase niet anders aanpakken, zodat de het voor de verplaatsende fietser sneller weer veilig wordt?

22aug19, Kortrijksesteenweg

Dit is geen pleidooi in functie van de fitte volwassen fietser (zoals ik), die trekt zijn plan. Er zijn steeds méér andere fietsers: trager en niet assertief. Zij zijn – samen met voetgangers- de belangrijksten om maximaal rekening mee te houden. Hoe zie je de drie fietsers (zag u ze alle drie?) van de bovenste foto langs deze werf passeren? Terug de auto in?

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

4 gedachten over “De filmset en de sloopwerf”

 1. Is de logische omweg voor fietsers niet optie 3) Via holdaal? Je moet dan wel de kortrijkse steenweg oversteken maar richting de stad kun je dan via de bijlokekaai ipv de kortrijkse poort straat. Toegegeven, het verkeerslicht argument gaat ook hier op, maar het is in ieder geval beter dan de pest dunkt me.

  1. Vanuit Holdaal mag je de Kortrijksesteenweg niet over. Je moet rechts afslaan, de eerste venijnige helling op en pas aan het kruispunt Kortrijksepoortstraat mag je oversteken.

   Meersstraat/Beemdstraat/Eedverbondkaai is op het eerste zicht wel toegestaan – en volledig bergaf, maar de oversteek is daar ook niet bijzonder veilig.

   Toelaten om het fietspad van Holdaal tot de Henleykaai en de onderdoorgang onder de Jan Palfijnbrug in twee richtingen te gebruiken zou wellicht helpen om de Bijlokekaai beter bereikbaar te maken. (En zo wordt het nu toch al gebruikt…)

 2. Je hebt nog mooie voorbeelden gekozen want ik zie kegeltjes staan. Meestal staat er helemaal NIETS.
  Ik snap wel dat een aannemer/verhuizer niet voor elk klein ding een hele signalisatie wil/kan plaatsen, maar kegeltjes en een bordje (al is het maar “fietsers op de rijbaan) en een gevaarsbord “werken” is toch een kleine moeite.

 3. Ivm de filmset op de Kasteellaan: ook als fietser ga ik daar ook op de weg rijden, want de wagens staan héél dicht langs het fietspad of er staan ook kegels waardoor er nauwelijks nog fietspad over is. Dit is nu al een tijdje bezig. Tijd genoeg om het grondiger aan te pakken, zou ik zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s