Wurmen (2)

Het was een bijzondere situatie. De scholen zijn begonnen, en op dag twee was ook de autofile terug in de straat. Terug van weggeweest. Ik vertrok naar het station. Terwijl ik uit de deur stapte passeerde een moeder en twee kinderen op de fiets. De file vernauwde. De moeder zocht heil op het voetpad, van waar ze met arendsoog haar kroost op de fietssuggestiestrook volgde. Het leek of ze haar kinderen vroeg om ook op het voetpad te fietsen, maar dat kan mijn interpretatie van haar zéér bezorgde klank- en lichaamstaal geweest zijn. In ieder geval: de kinderen gaven geen krimp, en wurmden zich een weg tussen de autospiegels.

03sep19, Toekomststraat

De vorige Wurmen dateert van 21 februari 2012

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Wurmen (2)”

 1. Hoe moet je hier eigenlijk door als fietser? De ene auto staat uiterst rechts, de andere links, de volgende tussendoor… Tijd om “autosuggestiestroken” te schilderen.

  1. Da’s simpel: niet. Als er geen fietspad is, is er gemengd verkeer en moeten fietsers gewoon mee aanschuiven.

   De praktijk is uiteraard anders, zelf kies ik eerder om links in te halen ipv te wurmen.

   1. Auto’s moeten toch wettelijk plaats geven aan fietsers? Helaas koopt men tegenwoordig meer en meer grote auto’s en geeft men door het volume van de wagen steeds meer plaats nodig. En dat terwijl er gemiddeld heel weinig volk in die auto’s zitten. Een SUV met enkel een bestuurder vind ik eigenlijk pervers.
    De fietser word hier op grove manier in de verdrukking gereden door alweer ‘een heer’ in een BMW. Nog een geluk dat de geparkeerde wagen geen vette SUV was of er was helemaal geen doorkomen aan.
    mvg,

 2. De politie denkt daar toch anders over. We hebben de commissaris op een lokaal overleg eens gevraagd of fietsers nu eigenlijk links of rechts moeten inhalen als er file is in de Dendermondsesteenweg en de Toekomststraat. Zijn antwoord was dat beide mochten, aangezien de wagens stilstaan. Ik heb nooit gecheckt of het nu het theoretisch juiste antwoord was, maar pragmatisch was het zeker.

  1. De juridische dienst van Touring denkt daar anders over.

   Ik had in vraag gesteld wat ze schreven over inhalen bij hun webpagina:
   “Het is niet duidelijk of het wel toegelaten is rechts langsheen een file stilstaande voertuigen te rijden.”
   https://blog.touring.be/nl/artikels/verkeersregels-voor-fietsers

   Omdat in wegcode artikel 16 staat:
   “Het inhalen geldt slechts ten aanzien van bestuurders die in beweging zijn”
   https://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/174-art16

   Dit is wat hun juridische dienst antwoordde:
   “Met bestuurders die in beweging zijn worden alle voertuigen bedoeld die aan het verkeer deelnemen en dus niet vrijwillig gestopt zijn om te parkeren of om stil te staan om te laden of te lossen of om personen te laten in- of uitstappen.

   Artikel 16 verbiedt dus wel degelijk aan fietsers om een rij wachtende auto’s langs rechts voorbij te rijden.”

   Ik wacht nog op hun antwoord of dit dan ook betekent dat autobestuurders niet langs rechts fietsers op een 2-richtingsfietspad mogen inhalen.

   1. Dit lijkt me een heel vreemde uitleg van Touring.
    Als inhalen slechts geldt ten aanzien van bestuurders die in beweging zijn, kan je dus niet spreken van “inhalen” als auto’s stilstaan, maar enkel van “voorbijrijden”.
    Hun uitleg “Met bestuurders die in beweging zijn worden alle voertuigen bedoeld die aan het verkeer deelnemen en dus niet vrijwillig gestopt zijn om te parkeren of om stil te staan om te laden of te lossen of om personen te laten in- of uitstappen.” lijkt me erg vrij geïnterpreteerd. Want dan zou je in een file op de autoweg ook niet langs rechts mogen voorbijrijden als het verkeer op de rechter rijstrook vlotter vooruitgaat dan op de midden- of linkerrijstrook.
    De uitleg van de politie lijkt me duidelijker.
    Bovendien moeten fietsers toch zoveel mogelijk rechts op de rijweg fietsen? Dan lijkt langs rechts voorbijrijden ook logischer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s