Valtroost

Onlangs was het hier het jaarlijkse straatfeest. Ik besloot om niet nogmaals dezelfde foto’s te nemen. Niet nogmaals de uitgelaten vreugde van spelende kinderen. Niet nogmaals de verbazing dat een straat méér kan zijn dan een verzameling rijdende en geparkeerde auto’s. Niet nogmaals die kleine en zeer kleine kinderen hun plezier van het slalomfietsen. Niet nogmaals. Behalve die ene op haar loopfietsje. Wat een evidente souplesse:

31aug19, Toekomststraat

Het evenwicht houden op twee wielen is geen evidentie. Je moet het leren. Naast het kirrende plezier en de zoevende souplesse is er op elk straatfeest ook wel waterputdiep kindergekrijs te horen, annex bloederig geschaafde knieën. Lopers en fietsers vallen wel eens. Dat is een evidentie. Ook volwassenen. En op asfalt of beton komen daar piepkleine steentjes in de knie bij. Ergens in de fotokast zit een foto waarop ik als kind poseer op een pony. Eén knie is onzichtbaar. Alle aandacht wordt -willen of niet- naar de knoert van een rode vlek op de zichtbare knie getrokken. Asfalt op speelplaatsen is ongenadig. En maar lachen op de foto.

Soms zie je mensen vallen. Zomaar, denk je. Dan ga je helpen. “Gaat het?” is de meest gestelde vraag. “Ca Va?” is de onderkoelde versie daarvan.

16aug19, Kattepad

Als de mama net bezig is met valtroost zijn woorden overbodig. Mama is er. Lachen moet niet. Luid wenen màg. En mamas valtroost is de beste troost.

16aug19, Kattepad

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Valtroost”

 1. Vicit vim virtus : de moed wint het van kracht ( geweld) en “vim” staat hier voor kracht. Als je jong bent heb je nog veel moed of je bouwt het in ieder geval op.

  1. Weten niet. Mijn vermoeden: de houten hekkens waren deels (veel te snel) versleten, want sommige palen rot onder de grond. Op één plaats duwden de braambessen de afsluiting richting fietspad. Recent was er een zelfdoding, dat heeft (misschien) het proces versnelt om de opkuis te beginnen. Ik vermoed (vermoed) dat er hoge hekkens komen cfr de zone aan Dampoortstation. Daar ontstaat momenteel een nieuwe groene wand. Ook aan de andere kant van de Schelde is de oude muur ondertussen vrijgemaakt.

 2. Een kind leert leven
  met de prijs van vrijheid.
  Door hun ouder gegeven,
  maar steeds begeleid.

  Een ouder leert omgaan
  met vallen van hun kroost.
  Hen helpen weer opstaan
  en het geven van valtroost.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s