76.000 studenten die zich doorheen Gent verplaatsen… dat is niet minnetjes. Ik rekende gisteren voorzichtig dat er 40.000 fietsers bovenop de in Gent wonende fietsers rondtrappen. Hoeveel verantwoordelijkheid nemen de Hogescholen en de Universtiteiten (jawel, ook de KUL heeft opleidingen in Gent) op in de mobiliteit van zijn studenten? Ok, de investering in de studentenfietsen van Student en Mobiliteit (nu een onderdeel van de Fietsambassade) is een grandioze zaak. Maar hoeveel werd afgelopen jaren in degelijke fietsstallingen op en rond de campussen geïnvesteerd? Waar werden autoparkeerplaatsen ingeruild voor fietsstallingen? Hoeveel professoren staan nog op het privilege van hun hoogstpersoonlijke autoparkeerplaats? Hoeveel professoren mogen genieten van een hoogspersoonlijke fietsparkeerplaats? Hoeveel personeelsleden van UGent, Arteveldehogeschool en HoGent gebruiken de autoparkeerplaatsen van deze instellingen buiten de werkuren? En kan dat ook voor de fietsstallingen? Het zijn open vragen waarop ik het antwoord niet ken. Basisvraag: staan onze Grote Kennisinstellingen vooraan in de mobiliteitstransitie, of staan ze op de rem? Hun verantwoordelijkheid is groot.
HoGent heeft niet de reputatie om een fietsvriendelijke Hogeschool te zijn. Met hun nieuwbouw op de Voskenslaan komt daar -minstens in mijn hoofd-verandering in. Het is nog even afwachten of het concept van fietsstallingen volstaat, maar zo in de naakte vorm ziet het er méér dan veelbelovend uit:






Achteraan het gebouw is ook een overdekte fietsstalling:



Het concept van de steentjes leek me oliedom. Tot ik zag dat ze in roosters zaten. Even afwachten wat dat zal geven:

Ofwel zijn ze nog niet klaar met het plaatsen van de fietsrekken, ofwel heeft iemand niet goed nagedacht. Ik gok op het eerste:

Er is op het domein van HoGent ook een fiets- en wandelpad in aanleg:

Dat wordt iets voor de reeks over nieuwe fietspaden.
