De Hagelandkaai was voor fietsers altijd een “raar geval”, vaak ook een “gevaarlijk geval”. Het is een staduitwaartseweg die véél fietsers, véél auto’s en véél stadsbussen delen. Er staan prachtige knoerten van bomen. Er is de prachtige steltloper van Roa. Het zware verkeer deed en doet de kaaimuren geen goed. En het is er niet zo erg breed.

Als fietser zat je er op het einde vaak in de tang.

Bij de herasfalteringen van de bestaande verkeersassen denkt de Stad duidelijk na over hoe de algemene situatie kan verbeteren. De Rodetorenkaai en Hagelandkaai kregen vers asfalt, en daarna verse verf. De fietssuggestiestrook op Rodetorenkaai en Hagelandkaai bleef zoals voorheen, maar iets breder denk ik (ik moet toch vaker die lintmeter uithalen…):


Jaja, u heeft gelijk… wat is hier nu “vers fietspad” aan? Niks natuurlijk.

De grote verandering zit in het tweede deel van de Hagelandkaai. De plaats van bus en auto werd omgewisseld, waardoor er voor fietsers letterlijk meer ruimte ontstaat:


Op het laatste stuk ga je als fietser mee inde flow van de bus.

Hoe fietsvriendelijk is dit nu? Het is nog steeds geen situatie om onervaren fietsers doorheen te sturen. Voor de huidige ervaren fietsers is het een grote verbetering. Auto’s moeten voorrang geven aan de bussen en de fietsers.

Enkel jammer dat de fietssuggestiestrook niet (zoals voorheen) doorgetrokken is tot aan het fietspad van de vooropstelstrook. Alles staat of valt met het rijgedrag van de buschauffeurs, die het niet àltijd makkelijk hebben met het STOPprincipe. Ik heb me lang het hoofd gebroken over de vraag hoe het komt dat dit niet vanzelfsprekend is. Waarom worden buschauffeurs sneller opgewonden / boos over (soms fout) gedrag van fietsers, en minder over (soms fout) gedrag van automobilisten? Is het omdat de bussen in de logica van de ganzen zitten, niet in die van de spreeuwen? Blijft het feit dat de “slotstrook” om de Dampoortrotonde te bereiken vlotter te bereiken is dan voorheen. Winst voor de dagelijkse fietser dus.
Blijft ook nog het zéér foute gedrag van een piepkleine minderheid van de automobilisten. Recent had ik op zo’n gedeelde rijstrook voor bussen en fietsers een bijna-doodervaring, en dat was làng làng geleden. Een auto vlamde me op zo’n rij en fietsstrook voorbij aan (ruwe schatting) 80 km per uur. Totaal onverwachts uiteraard, en op (naar mijn zéér subjectieve gevoel) een paar centimeter van mijn linkerarm.


Tja. Van deze zotten, verlos ons heer. Daar is zelfs geen ISA tegen opgewassen, hij zou enkel trager gereden hebben. Ik ben de man gepasseerd terwijl hij dan toch in de file aanschoof. Meestal durf ik dan het langzaamaan gebaar maken, maar met deze persoon die rijp leek voor professionele hulp hield ik me wijselijk in. De man schudde over gans zijn lichaam. Was hij ziek? Had hij wel een rijbewijs? Hoe lost een maatschappij dàt op? En nog 7.000 andere vragen, met daarbovenop het besef dat ik blij mocht zijn dat ik het kon navertellen.

Op de bus/fietssstrook van de Koopvaardijlaan kom je soms rare en gevaarlijke toestanden tegen. Ook met laden en lossen bvb. Om van het geharrewar aan de bushalte nog maar te zwijgen. Het extreemste was echter wel een spookrijder die uit het carroseriebedrijf doodleuk links opdraaide op de busstrook en dus mijn kinderen en mij tegemoet kwam. Blijkbaar moest hij slechts tot aan de volgende garagepoort, daar waren wij gelukkig nog ver genoeg vandaan, maar hoe haal je het in je hoofd? Om eerlijk te zijn weet ik dat wel: de Kleindokkaai wordt momenteel heraangelegd en die bewuste morgen was de route langs daar afgesloten en de hele Dampoortrotonde nemen om tien over acht ’s morgens is natuurlijk ook geen lolletje. We zitten soms allemaal vast in het verkeer maar spookrijden op een bus/fietsstrook zou toch niet in je op mogen komen als valabele oplossing?
Op die busstrook worden alle zotten “getolereerd”, want als fietser moet je ook zot zijn om langs de Koopvaardijlaan te fietsen,
Daar wonen zelfs mensen, imagine!
Net zoals in de Heirnislaan en de Kortrijksepoortstraat, onvoorstelbaar…
Vind het goed voor de fietsers en duikers zoals ik hopelijk zitten er geen cowboys tussen de auto,s als het wat te traag aan de dampoort
Weer wat nieuw-Gents en uiteraard ook zo illegaal als de pest:
Voorrangsborden gebruiken voor verkeer in dezelfde rijrichting
Voor zover ik kan bepalen staan alle mogelijke voorrangsborden onder wegcode artikel 67.3
https://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/250-art67#67.3
Dus staan er enkel voorrangsborden op foto 2 (B1 bord bij verkeerslicht) en op foto 11 & 12 (B11 bord omdat voorrangsweg eindigt).
Dat lijkt me perfect legaal gebruik van die voorrangsborden.