Helmplicht

Gisteren vroeg me iemand waarom de Fietsersbond tegen de fietshelm is.

Nuance is een moeilijk beest. De Fietsersbond is -uiteraard!- niet tegen de fietshelm. Wij zijn anno 2019 tegen de helmplicht. Maar al wie een helm wil dragen, go! Ik vind het een must voor wie snel fietst, voor wie onzeker fietst, en voor wie schrik heeft.

02okt19

Er is de onvoorspelbaarheid van het leven. Wie weet zal de Fietsersbond binnen 10 jaar voor de helmplicht zijn. En misschien zal dat komen door de snelle opkomst van de speedpedelec, en de smalle fietspaden. Feit is dat er steeds meer fietsers in het verkeer komen die zich gedragen als ganzen, niet als spreeuwen. Het zijn de mensen die de overstap maken van de auto naar de snelle fiets zonder dat ze de lichaamstaal van andere fietsers kunnen lezen. Dagdagelijkse fietsers kunnen dat. De meeste fietsers kunnen bijna organisch voorspellen wat de fietser voor hen zal doen. En als ze dat niet kunnen vertragen ze, of gaan de handen naar de remmen, klaar om dicht te knijpen. Dat is wat Nederland zo sterk maakt als fietsland, waar bijna alle kinderen leren fietsen. Al ben ik benieuwd hoe het dààr de komende 10 jaar evolueert.

02okt19

En nogmaals: aarzel niet om een fietshelm op te zetten… als je dat wil. De combinatie van een fietshelm en een warme wollen muts raden we ècht wel af.

02okt19

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

6 gedachten over “Helmplicht”

  1. Zonder helm voel ik me extra kwetsbaar. Anderzijds heb ik de indruk dan een helm als een rode lap werkt op hufters, die het dan nog minder nauw nemen met rem- en zijdelingse afstanden of inhaalverbod, want de gehelmde fietser is “toch beschermd”. Toch altijd minder dan in die vierkante tweetonners die autoconstructeurs ons maar blijven aanpraten…

  2. Er is nog HOPE (Helmet Optimization in Europe) https://www.bicycle-helmets.eu/images/downloads/COST-Action-TU1101_final-report.pdf. Hierin lees je de problemen die helmen geven en die het voor velen niet vanzelfsprekend maken om er één op te zetten.Daarnaast spelen de kosten (COST) ook een belangrijke rol zeker voor mensen met een kleine beurs en (veel) kinderen. Daar waar helmen verplicht zijn doet men veel minder aan de verkeersveiligheid voor fietsers. Daar zijn we in Nederland ook bang voor dat men het als argument gaat gebruiken om minder te hoeven doen voor fietsers. Denk niet dat als je een helm opzet veilig bent er zijn nog steeds een heleboel helmen die niet deugen of die lagere veiligheidsnormen bezitten ( Duitse consumentenbond test.de).

  3. Van mij moet de helmplicht niet maar als je fiets helm op hebt van goede kwaliteit dan ben je toch goed beschermd voor je hoofd en zekers voor mensen met de Ebike vind ik wel dat ze het verstand moeten hebben om een helm te dragen want bij de speed pedelec is het verplicht . dus voor Ebike zeker voor de gewone fiets moet zelf beslissen of men veilig wil fietsen of niet .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: