Ecoveloduct

Wat hebben wilde beesten en fietsers met elkaar gemeen?

Dat ze allebei over een ecoveloduct mogen.

Het woord staat niet in mijn Van Dale (maar dat is dan ook een uitgave uit 1992) en behoeft misschien enige uitleg. Een ecoduct is een soort brug waarover dieren een obstakel zoals een autosnelweg veilig kunnen oversteken. Het wordt een ecoveloduct als niet alleen dieren maar ook fietsers er van gebruik kunnen maken, zoals hier aan de Cromekestraat die volgens AWV soms in Aalter en soms in Deinze ligt.

7nov19, Cromekestraat, Aalter of Deinze

.

Wilde beesten en fietsers mogen er dan wel allebei over, ze worden netjes gescheiden:

7nov19, Cromekestraat, Deinze

De kant voor de fietsers is al af en wordt druk gebruikt, al is het niet duidelijk of dat officieel wel mag. Aan de wilde-beestenkant is er nog wel werk. Bedoeling is dat er een strook komt met begroeiing zodat de genoemde wilde beesten zich een beetje thuis voelen.

7nov19, Cromekestraat, Deinze

Volgens lokale informatie is die vooral bedoeld voor herten. Er gebeuren nu namelijk nogal wat aanrijdingen op de E40 met die dieren en dat wil men met dit ecoveloduct in de toekomst voorkomen. Over een afstand van verschillenden kilometer worden er dan ook hekken geplaatst die de herten naar de brug moeten leiden.

3 gedachten over “Ecoveloduct”

  1. Nobel doel, maar zeer twijfelachtig of grotere dieren de oversteek gaan wagen. Zie bijv. https://www.rtvoost.nl/nieuws/307647/Geldverspilling-Nieuw-ecoduct-A35-waarschijnlijk-te-smal-voor-ree: absolute minimum van 15m voor reeën volgens onze noorderburen, een smaller ecoduct noemen ze zonde van het geld.

    Zou het geld dan niet beter geïnvesteerd zijn in het onderhoud van de landelijke wegen in de buurt die onderdeel uitmaken van het fietsknooppuntennetwerk? Die wegen liggen er namelijk erbarmelijk bij.

    Toen ik passeerde afgelopen weekend, was het komende vanuit het zuiden niet duidelijk of de oversteek gedoogd werd, vanuit het noorden was de weg wel duidelijk afgesloten. Beeldjes via Mapillary: https://www.mapillary.com/map/im/lEYNwrnH-1K4sj9Vq4R1zA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: