Mail: geeft u ons een extra zetje?

On 4/11/19 18:50, Chloë Cottyn | VBS De Mozaïek wrote:

Beste,

Voor ik echt van start ga, stel ik me graag even voor: ik ben Chloë Cottyn, leerkracht 2 de leerjaar in Vrije Basisschool De Mozaïek, een school in hartje Gent met meer kleuren dan je in de regenboog terugvindt. Een concentratieschool met in elke klas een hele rits aan nationaliteiten. Die maken het lesgeven boeiend, maar waar het schoentje echt knelt is: de (kans)armoede bij onze gezinnen. Van daaruit deze mail…

We engageren ons met veel enthousiasme om elke dag de enge wereld van deze kinderen open te trekken, te verruimen. Ze kennen niet wat voor ons zo evident is. Dat bezorgt ons vaak een gevoel van onmacht…

Zo is één van onze taken: de kinderen leren fietsen (deze taak loopt door, soms nog tot de leeftijd van het zesde leerjaar!). Het leren fietsen op zich vergt al behoorlijk wat inspanning, maar daarnaast staat dan nog het effectief leren fietsen in het verkeer, als een veilige en defensieve weggebruiker. We gaan ervoor, telkens opnieuw.

Maar we botsen op verschillende problemen. Zo is daar het aspect: garanderen van de veiligheid voor de leerlingen zelf. We willen de kinderen uiteraard echt veilig de baan op sturen en proberen daar met hen samen ook bij stil te staan, want het is zo belangrijk!

Alleen mankeert het ons aan middelen om daar degelijk in te investeren. We hebben geen bron van inkomsten via ouderraden of dergelijke meer, dat bestaat niet bij ons, we kunnen het geld niet gaan zoeken bij onze ouders. Dat valt ons zwaar, want veiligheid op de weg is toch een basisgegeven. Vandaar deze mail, met een vrijblijvende vraag. (maar het principe geldt: wie niet waagt, blijft maagd… 🙂)

Misschien kan u hier iets in betekenen voor ons? Wij zijn op zoek naar een rits fietshelmen, zodat we verantwoord met onze kinderen de baan op kunnen. Je zou het zo kunnen bekijken: fietshelmen zijn voor het leren fietsen met onze kinderen echt onbetaalbaar! Dat zowel letterlijk als figuurlijk.

Met deze lange mail hoop ik de goesting weer te geven die we hebben om onze kinderen een boost te geven om vooruit te raken! Misschien geeft u hen ook een extra zetje? Wie weet… Alvast hartelijk bedankt voor uw tijd!

Vriendelijke groeten,

Chloë Cottyn

Basisscholen De Mozaïek

Sint-Margrietstraat 33 |  9000 Gent | 09 233 78 64 

chloe.cottyn@demozaiek.be

www.demozaiek.be

5 gedachten over “Mail: geeft u ons een extra zetje?”

  1. Misschien is dit interessante literatuur Chloë: https://www.swov.nl/sites/default/files/publicaties/rapport/r-2016-08.pdf. Helmen zijn ook lastig voor kinderen doordat hun nekspieren niet zo ontwikkeld zijn als bij volwassenen en daardoor gaan ze minder om zich heen kijken ( een helm is voor een kinderhoofd een zware last) , daarom maak er geen verplichting van. Laat het hen proberen, maar als ze het niet willen dring het absoluut niet op,tenzij ze een medische conditie hebben dat hun hoofd absoluut beschermd moet worden. Bij ons rijden ze met de hesjes voor de zichtbaarheid en groepsvorming en groepsherkenning, maar helmen zijn in schoolverband niet verplicht. Ook op het schoolplein kun je ze allerlei moeilijk situaties laten proberen zoals een boordkantje rijden of in de berm rijden etc.. Dit geeft hen vertrouwen en dan gaan ze de omgeving beter verkennen. Fietsen moet in de eerste plaats leuk zijn en leuk blijven.

      1. Frans zie je veel kinderen van die leeftijd met een hoofdtelefoon fietsen ( het zwaartepunt zit daarbij ook veel lager)? Een fietshelm weegt ongeveer 200 gram of meer en mag niet op de grond vallen want dan gaat het schokabsorberend effect verloren, nieuwe helm dus. Voor een volwassene moet je dat vergelijken met 2 kg op je hoofd en dan een nek die in alle richtingen beweegt. Een helm bij kinderen heeft zo zijn beperkingen. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld mountainbikers zo over hun nek klagen: én de helm én de bewegingen zetten die “weak link” flink onder druk. Bovendien zie je vaak dat die helmen bij kinderen niet strak op het hoofd zitten en dan schuift die bij de val weg of hij vliegt af. Niet elke helm is een goede helm. Je kunt natuurlijk ook de tijdsduur van de fietsrit meenemen dan zijn de bezwaren voor korte ritten minder dan lange ritten, maar de uiteindelijke beslissing ligt toch bij de ouder(s) en het kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s