Plassen

Het was reeds langer zichtbaar: er zijn bij het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) onvoldoende ambtenaren om àl het nodige werk te verzetten. Vroeg of laat zal zich dat wreken. Iemand die vaak aan tafel zit met het Agentschap vertelde eind vorig jaar: “AWV is gezagsgetrouwer dan het leger.” Hij kon het weten, hij had bij het leger gewerkt. Je hoort die ambtenaren van AWV nooit klagen, alleen uitleggen of verdedigen. Maar kijk, het wordt hier-eindelijk!- openlijk gezegd: “door besparingen kunnen we niet alles doen, en proberen we… “.

Dat is ook bij andere overheden vaak zo. De controleurs, de mensen die preventief onderhoud of systematisch nazicht deden, werden afgelopen decennia in veel diensten weggesaneerd. Reeds in mijn eerste jaren als Fietsersbondvrijwilliger wierp een Gentse kabinetard het me voor de voeten: “Heb je het gemeld? Nee? Dan bestaat het niet.” Het is dus aan ons. Dank zij internet gaat dat sneller dan vroeger. Het zou Appgewijs nog sneller kunnen, maar dat wensen overheden groot en klein (voorlopig?) liever niet. U boos maken is contraproductief: melden is de boodschap.

Ik meld deze plas, onderdeel van de kleine ring R40:

25feb20, Vlaamsekaai

Het waren hevige regen- en winddagen, waardoor massa’s rioolkolken geblokkeerd werden door takken, bladeren en afval. Zou AWV dan een onderhoudsplan uitrollen? Of wachten ze op onze meldingen? Zou de Stad of het Gewest een plassenbeleid hebben? En nog belangrijker: zou elk nieuw fietspad nagekeken worden op plasvorming, en desnoods deels herdaan?

Ik weet dat dit een Gewestweg is, dus ik meld via het Meldpunt Wegen, dat gaat het snelst (het Meldpunt Fietspaden is geruisloos opgedoekt). Maar als u zonder nadenken wil melden gebruikt u best Gentinfo: zij dispatchen naar de correcte administratie. Nadeel van Meldpunt Wegen is dat ze met Google werken, die niet steeds up to date is, en niet alle fietspaden in kaart heeft (het Luc Lemiengrepad kennen ze, het Kattepad niet), zelfs niet de belangrijke jaagpaden langs de Schelde.

A propos: welke was de laatste plas die jij meldde?

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

7 gedachten over “Plassen”

  1. Geen plas, maar ook wel regenwaterafvoergerelateerd: ik heb een maand geleden een ontbrekend riooldeksel aan de Begijnhoflaan gemeld via Gentinfo. Gentinfo heeft het doorgestuurd naar Farys. Enkele dagen geleden vroeg ik naar een update, want er was nog steeds niets gebeurd. Farys antwoordde toen dat ze wachtten op Stad Gent voor een vergunning en een datum om dat “werk” te mogen uitvoeren. Zucht.

  2. Bij het huidige regenweer, was één van de langste plassen die van het fietspad langs de Coupure. Gelukkig ligt daarnaast nu een perfect aangelegde fietsstraat en blijft de langgerekte plas op het trottoir enkel vervelend voor voetgangers, joggers en enkele verstrooide fietsers…
    Overigens is de getoonde plas op de Keizervest niet de enige op een fietspad langs de R40. De situatie aan Einde Were (kant Groene Vallei) is even schabouwelijk.

  3. Ik gaf al een tijd geleden plassen op het fietspad door op Deinsesteenweg ts Gent en Drongen langs beide kanten, ‘water kan niet weg omwille van verhoogde graskant’… kreeg antwoord over wind en bladeren en takken! pffff

  4. Het Gaardenierspad, ter hoogte van het containerpark, begint zo zoetjesaan ook weer op een eendenvijver te lijken. Nog niet zo erg als enkele jaren geleden (er is hier vast ergens een fietsbult te vinden over de plas van toen) maar nu de grond duidelijk verzadigd is zal iedere verse bui ook enkele cms fietspad opslokken vrees ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: