Coronatip #1

Deze titel staat hier al sinds eind maart zon te vangen. Maar first things first, en dat was nu even niet Fietsbult, maar zelfzorg en ouderzorg.

Na de eerste maatschappelijke schok – of was het dreun? – verschenen afgelopen week steeds meer standpunten / analyses over hoe ànders om te gaan met mobiliteit in deze uitzonderlijke dagen. Ik nam nog geen tijd om ze allemaal lezen, maar las wel dat er zowel in Gent als wereldwijd in andere steden gezocht werd naar ingrepen om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven. Ruimte om de social distancing bij goed weer ook realistisch en wààr te maken. Herverdelen van de beschikbare straatruimte dus. In de ogen van sommigen zijn dat anti-automaatregelen, en is de Fietsersbond 100% anti-auto. Ze mogen dat geloven, maar ik denk niet dat er iemand droomt van een maatschappij zonder auto’s. Auto’s zijn knap verzonnen machines, die nuttige zaken kunnen vervoeren. Het zijn technische hulpmiddelen, net als boormachines. Ziekenwagens zijn auto’s, het zijn geen statussymbolen. Vuilniswagens ook. Bussen ook. Zo is er een lange lijst. Er zullen dus nog lang zo’n machines rondrijden, en dat wensen we allen. Het probleem zit hem in drie zaken: de dominantie van autoverkeer ten opzichte van voetgangers en fietsers, de te grote inname van de beschikbare straatruimte, én in de vaak onaangepaste snelheid. Luchtvervuiling en verkeersonveiligheid zijn er twee gevolgen van. Er zijn simpelweg tevèèl auto’s, die te snel kunnen rijden. De zwart-wit verdedigers van de auto hebben het hoogst zelden over deze aspecten, maar wèl over het economisch belang stijl “gade gij die mensen in de autofabrieken ander werk geven???”, over vrijheid (vaak een vertaling voor: hoogst individueel comfort, topstereo incluis), en over emoties. Maar kijk: blijf in uw kot wou eigenlijk ook zeggen: blijf uit uw auto. Zo beleefde ik -in de weken na m’n 14 dagen apart op zolder slapen- toch de Gentse straten:

03apr20, Keizer Karelstraat
04apr20, Kasteellaan
04apr20, Brabantdam
04apr20, Franklin Rooseveltlaan
04apr20, Zuidparklaan
07apr20, Gentbruggebrug
11apr20, Sint-Lievenslaan

Bekijk deze kaarten van Tomtom. How bizar! Onwerkelijk, want voor velen is dit géén prettige realiteit. En ook wel: zalig! Zoveel meer stilte, zonder het uitroepteken van al die draaiende motoren. Zoveel minder risico op ongevallen: je hoort als voetganger en fietser die paar auto’s van ver afkomen. Openbaar vervoer hééft de openbare ruimte. En: je zou bijna wensen dat nu – tout suite – maintenant alle wegenwerven van het land tezelfdertijd in uitvoering kunnen gaan. Die rioleringswerken aan de Dampoort met de aanleg van een tweerichtingsfietspad ? Who cares? Het herasfalteren van het centrale kruispunt van de Sint-Lievenspoort? Toch geen enkel probleem? Ze werken er momenteel aan de verkeerslichten als was het een kruispunt in een dorp. Ook zonder verkeerslichten kon je er veilig oversteken:

07apr20, Sint-Lievenspoort

Het allerbelangrijkste aan werven is: kan het veilig verlopen voor àlle werkmensen, met respect voor de nieuwe leefregels? Een werf is steeds een risicovolle werkplek geweest, maar zo’n virus er bovenop kan men er missen als vriesweer. Toen op 1 april de eerste berichten over werfhervattingen in de kranten verschenen hoopte ik dat het zou lukken om de werven van de Louisa d’Havébrug en de onderdoorgang van de Sint-Lievenspoort verder te zetten. Mijn eerste gezondheidsfietsritjes gingen langs die verlaten werven:

26maa20, Stropkaai
01apr20, Sint-Lievenspoort

Nope. Maar op vrijdag 3 april zag ik -hoera!- de eerste beperkte werfactiviteit aan de Sint-Lievenspoort. De social distancing op de werf was zéér leesbaar:

03apr20, Sint-Lievenslaan

En de werf aan de Louisa d’Havébrug volgde de week erna, vorige week dus. Bij mijn eerste passage op 26 maart was het me al opgevallen hoe corona-onvriendelijk deze werf achtergelaten was. Uiteraard: onbewust. Voetgangers en fietsers hadden ter hoogte van de werf een smalle passeerstrook.

26maa20, Stropkaai

In normale tijden kon ik daar mee leven. Als deze oplossing van vier tegels breed maakte dat zo’n belangrijke werf vooruit ging, dan moesten fietsers maar even wachten tot de fietsers en voetgangers van de andere kant gepasseerd zijn. Want fietsers met een fiets aan de hand kunnen elkaar amper / niet dwarsen.

01apr20, Stropkaai

15apr20, Stropkaai

Dacht ik. In coronatijden is dat anders. Vandaar deze coronatip #1. Maak social distancing ook op deze drukke fiets- en wandelas tussen kernstad en groenas realistisch en wààr. Het kan, want deze kraan is vlot manipuleerbaar. Ze kan -minstens elk weekend, misschien ook langer- even “opgeplooid” worden. Het kan, want er zijn weer bouwvakkers aanwezig. Het kan, want de kraan wordt amper gebruikt (ik zag het sinds de lockdown nog niet), soms zelfs vervangen door de 100% mobiele kraan:

07apr20, Stropkaai
07apr20, Stropkaai

Of zoals Frank Focketyn in 2000 elke keer weer mocht zeggen: “Een kleine moeite door Vermaelen Projects… betekent misschien een wèèèreld van verschil”. Zeker in coronatijden, waar fietsers en voetgangers afstand willen houden. In de gloria!

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

10 gedachten over “Coronatip #1”

 1. De gehele binnenstad autovrij zou hier veel verlichting brengen en meer bewoners weg houden van de groene plekjes in Gent. Fietsen of wandelen met 1,5m afstand is niet haalhaar in een oude stad.
  Er was nog altijd veel te veel verkeer voor ‘blijf in uw kot’ tijden zoals op de land van waaslaan, de dendermondse steenweg, gasmeterlaan, annonciadenstraat….

  1. De burgemeester van New York heeft een aantal straten autovrij gemaakt zodat New Yorkers, die vaak nogal opeengepakt wonen, veilig en met de nodige afstand een luchtje kunnen scheppen.

   1. Een aantal straten… betekent ‘verschuiving’ van verkeer, dikwijls naar straten die al zuchten onder het vele verkeer. Stad autovrij maken is voor iedereen gelijk.

 2. Ik ben echt ontgoocheld. Het massale fietsverkeer had een breekijzer kunnen zijn voor heelwat maatregelen inzake aanpassing verkeerslichten( dampoort !!), autovrije of autoluwe straten (1 rijvak voor fietsers), opheffen fietsverbod in de winkelstraten enz enz. Er is een maand lang niks gebeurd en nu neemt het verkeer alweer toe. Op mijn dagelijks woon- werktraject fiets ik zelfs af en toe niet op het fietspad omdat het gewoon te druk is en je de afstandsregel zo nauwelijks kunt respecteren (Groendreef). Het verontrust me ook dat het rond de Oude Dokken steeds drukker is en er nog altijd geen sprake is van de al beloofde herinrichting van de Dampoort, waar blijft de aanpassing zodat je in 2 richtingen vlot van Kleindokkaai naar Antwerpse steenweg kan ?

  1. Ben helemaal akkoord, straten hadden fietsvriendelijker kunnen worden en minder ruimte voor de auto’s. Ook na coronatijden zou dit welkom én veiliger zijn.
   Alleen enkele straten en pleintjes autovrij maken, verschuift het verkeer weer naar andere bewonersstraten die onveiliger worden.

   1. Josianne, we hadden het er al over: hoe méér de infrastructuur auto-armer wordt, hoe méér mensen overstappen naar stappen, fietsen en OV. Het is dat totale cijfer van autogebruikers dat naar beneden moet, zowel in stadscentra als op autostrades. En jawel: zèker de autoverzamelstraten verdienen een inrichting die snelheidsremmend is, en die àlle bewoners de mogelijkheid geeft om te fietsen.

     1. Maatregelen die fietsen en stappen aantrekkelijker maken. Die maatregelen ontbreken 100% in jouw straat.

     2. Klopt ! Maar het is niet omdat er een fietspad ligt, dat de fiets genomen wordt. Soms moet P&R – OV en fiets enige mogelijkheid zijn.

      Het is niet logisch dat na 3 jaar inspanningen om fietsgebruik te doen stijgen, op deze as geen vermindering van verkeer is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s