Voorbij steken

Het spanningsveld tussen trage en snelle fietsers groeit. In coronatijden groeit bij velen ook een verlangen om afstand te houden. Deze fietster was verbolgen over wat ze meemaakte op het jaagpad langs de Zeeschelde, en reageerde zo:

02 juli 2020, Beeldhouwersstraat

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

4 gedachten over “Voorbij steken”

 1. Langs de Zeeschelde: is dat niet buiten de bebouwde kom, waar de zijdelingse afstand om in te halen minimaal 1,5 m moet zijn? Zoals voor de meeste nieuwe verkeersregels (fietsstraat, verkeersdrempels, woonerf,…) kent geen kat deze regel en doet de overheid ook geen enkele moeite om die onder de aandacht te brengen. In een land waar nu al VIER verkeersinstituten bestaan (toegegeven, nog maar de helft van het aantal ministers van volksgezondheid).

  1. Frans, artikel 40ter is enkel van toepassing op bestuurders van een auto of een motorfiets. Een fietser die een fietser inhaalt moet dus enkel rekening houden met artikel 16. In artikel 16 zijn geen afstanden opgenomen.
   Wat velen ook niet weten: 16.7. Elke bestuurder die op het punt staat links ingehaald te worden, moet zo ver mogelijk naar rechts uitwijken en mag zijn snelheid niet opvoeren.

   Artikel 40ter is inderdaad aangepast zodat buiten bebouwde kom er een afstand moet zijn van 1,5m.

    1. Met voldoende afstand inhalen is belangrijk, niet alleen voor de objectieve verkeersveiligheid maar als het fietsers en speelpedelecs betreft vooral voor het veiligheidsgevoel.
     Het wordt door velen (begrijpelijk) als erg onprettig ervaren om met weinig afstand (en een relatief groot snelheidsverschil) ingehaald te worden.

     Corona daar bij halen is mijn inziens nogal absurd. Het besmettingsrisico in buitenlucht lijkt sowieso al erg beperkt en is zo goed als zeker verwaarloosbaar als het om zeer korte momenten gaat van iemand die even inhaalt. Iemand waar je in een gesloten ruimte 5 minuutjes op 2 meter afstand met praat levert waarschijnlijk een veel groter risico op dan iemand die je op 50 cm even voorbij fietst.

     Laten we dus vragen om voldoende afstand bij het inhalen, maar laten we ook Corona daar niet als argument gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s