Paaltjes… daarover kan je eindeloos doorgaan. Er is voortschrijdend inzicht, er zijn miskleunen en er zijn plaatsen waarbij je denkt: ‘hoe verzinnen ze het?’.
Dit is er zo eentje.

Het rechterbord maakt het duidelijk: de bedoeling is dat je hier met de fiets door mag, maar het lijkt erop dat de wegbeheerder er alles aan gedaan heeft om dat tegen te gaan. Probeer daar maar eens door te raken met een bakfiets, cargofiets of een fietskar achter jouw vehikel.
Zelfs met mijn gewone tweewieler is het al opletten om niet met een fietstas achter een paaltje te haken.
In dit geval: enkel het middelste paaltje laten staan en de twee andere verwijderen (en de putten vullen) zou al mooi zijn. Maar het linkerbord (waarvan je hier de achterkant ziet) is eigenlijk ook niet goed geplaatst. Volgens de normen moet er rekening gehouden worden met een schuwafstand van 50 cm. Dat wil zeggen dat je als fietser automatisch ongeveer een halve meter afstand houdt en daardoor wordt het pad op die plaats feitelijk een halve meter smaller.
Zo zijn er talloze voorbeelden. Eigenlijk zouden die allemaal zo snel mogelijk aangepakt moeten worden. Zou daar een inventaris van bestaan?
Waarom niet gewoon alle paaltjes weg halen. Maak het wegdek desnoods rood. Mocht er overlast ontstaan doordat er toch auto’s inrijden kun je altijd eens gaan bekeuren.
Ken ook zo een plaats in Zulte. De reden van de gemeente om ze te laten staan: “om te vermijden dat er bromfietsen en quads door rijden”
Helaas wordt vaak zo geredeneerd. En om die ene onverlaat (is een bromfiets breder dan een fiets?) te hinderen, moet iedereen dan maar slachtoffer zijn. Als het doel is het fietsen stimuleren, is het in elk geval niet de juiste attitude.
JanG Helemaal gelijk. Paaltjes moet pas geplaatst worden als het écht nodig is, niet om die enen onverlaat weg te houden. Ik zou ook hier voorstellen om ze alle 3 weg te halen.
Wij zijn in Deurne bezig om alle paaltjes te inventariseren in MyMaps. Er kunnen er gigantisch veel weg. Wat overblijft moet volgens de regels van Fietsberaad worden aangepast (flexibele paaltjes van plastic, met brede reflecterende stroken, LED’s als ze op een onverlichte plaats staan, aanloopbelijning, minstens 160 cm tussenruimte, niet in bochten of op kruispunten,…). We zullen zien.
De paaltjes weghalen kan sneller dan “een inventaris opmaken”.
Dat laatste kan via Fietbult. Een voorzet: de “Kasteeldreef” in Mariakerke (langs het Atheneum, tussen Noten- en Rodonkstraat).
Snelste methode: Accu slijpschijf.
Om gewapend beton door te slijpen heb ik er toch liever eentje op 230V.
Ik krijg altijd de neiging om paaltjes op een autosnelweg te gaan zetten. Je moet er toch niet aan denken dat er een vliegtuig over taxiet.