Mental shift

Er wordt vaak gesproken over de modal shift. Dan gaat het over verandering in mobiliteitsgedrag. De mental shift is even belangrijk, zeker bij professionele chauffeurs.  Deze week nog kregen we bericht van een politieauto die in fietsstraat Coupure niet achter de fietsers bleef, maar voorbijstak. Van professionals mag je professioneel gedrag verwachten. Zij hebben de voorbeeldfunctie. Aannemers horen daar ook bij. Bizar en onthutsend hoe personeel van aannemers anno 2020 nog steeds op fietspaden parkeert, zelfs op fietspaden die ze de maanden ervoor zelf legden en schilderden.  Terwijl vlak ernaast – op dezelfde foto- er een werfparking ligt. Terwijl ze vlakbij werken aan een nagelnieuw fietspad. Terwijl er in de spits honderden fietsers passeren. Groot en klein.

05okt20, Rozebroekslag

Los van de wet: zo’n onprofessioneel gedrag is doodzonde. Tot er iets fataals gebeurt. Dan is het plots onvergeefijk, wat wil zeggen: onmogelijk om nog te vergeven. Dan blijft de schaduw er voor altijd.

05okt20, Rozebroekslag

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

2 gedachten over “Mental shift”

  1. Dat zie je nog heel vaak. Ik heb de indruk dat voor veel mensen fietsen nog iets minderwaardigs is; iets dat je enkel recreatief doet, op zondagnamiddag onder een stralende zon. Wie zo’n werken uitvoert, doet wat de opdracht is: een strook asfalt aanleggen. Het verband met het doel ervan, het verband met dat dit voor fietsers dient, wordt dan niet gelegd. Een analoge ervaring: tijdens werken wordt een fietspad doodleuk bezet door werfvoertuigen. Als je daarop de werfleider aanspreekt, krijg je te horen :’ik moet ook mijn werk kunnen doen’. Dat een fietspad vrijhouden deel uitmaakt van dat werk, dat dringt niet door. En dan hoor je van de ingenieurs bij grote aannemers van wegenwerken dat fietsers vaak lastige mensen zijn…

  2. «  Deze week nog kregen we bericht van een politieauto die in fietsstraat Coupure niet achter de fietsers bleef, maar voorbijstak. »
    Ach zo? Langs de (pseudo) fietsstraat Groendreef haalt de politie systematisch in. Mentaal geschift, ja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s