Dwars door Gent

Stefaan gidst ons vandaag van zijn woon- naar zijn werkplek. 

Elke werkdag start hetzelfde: twee potjes koffie en twee stuutjes met choco. Daarna spring ik op mijn stalen ros en begeef ik mij van Uustakker naar Zwijnaarde. Alle mogelijke routes probeer ik, sinds kort gewapend met mijn fototoestel… Het begint opnieuw te kriebelen om te fotograferen.

Ik hoop dat alle overheden de kansen van trage wegen benutten om een veilig alternatief te creëren voor de drukke wegen. Deze route gaat langsheen de Dampoort waar ik bewust geen foto’s van gemaakt heb. Iedereen weet dat dit een pijnpunt is, maar de oplossing zal helaas nog niet voor morgen zijn. Je zal zien: deze route bevat zowel wijn als azijn, maar ik zie vooral opportuniteiten.

Op de Eksaardserijweg geniet je van een mooie zonsopgang of -ondergang, maar is het vooral opletten voor het autoverkeer.

 

Foto’s van fietsinfrastructuur moet ik niet nemen want dat kennen ze hier niet. De stad plant hier werken, wat in de toekomst de veiligheid van de vele fietsers zou moeten verbeteren.

Oostakker en de scholen van Edugo kijken hier alvast reikhalzend naar uit.

Het Waterdreefpad is een trage weg ideaal om rustig en veilig te fietsen.

Maar wat staat dat paaltje daar zo te doen….

 

Ter hoogte van het Bernmaaieplein hebben ze nog wat werk, daar moeten ze nog een stukje aanleggen:

 Gelukkig rijd ik met de MTB naar het werk. Hopelijk gaan deze paaltjes op de schop na de screening van stad Gent.

Ter hoogte van de Hogeweg steken we door naar de volkstuintjes en het Veenakkerpad. Nog paaltjes die op schop mogen, of op zijn minst op correcte afstand zodat fietsers er vlot doorheen kunnen:

Kinderen rijden nog niet altijd stabiel rechtdoor, bakfietsen en fietskarren moeten er ook vlot door kunnen.

Het Veenakkerpad is een mooi, rustig en breed fietspad:

 

Dit pad wordt nog te weinig gebruikt. Ik vermoed dat wanneer de werken van het project R4WO ten einde zijn, en fietsen naar de Gentse Haven veilig en comfortabel kan,  het fietsverkeer hier zal stijgen.

De fietsstraat Visitatiestraat – Halvemaanstraat is de eerste fietsstraat in Sint-Amandsberg:

 De auto’s moeten nog wat wennen en handhaving door de politiediensten zou hier meer dan welkom zijn.

 

Het water oversteken aan de Vlaamsekaai doen we over een schamel brugje en langs de bulten van de kinderkopjes, daar maken we geen foto’s van. Aan deze oversteek moet je soms wat geduld hebben: er is veel fietsverkeer en weinig plaats, wat zorgt voor een fietsfile. We kunnen echter wel genieten van een ritje langs het water. 

 

De Sidonie Verhelststraat: vlot fietsen langs het water, zonder auto’s in de buurt.

Het Emiel Hullebroeckplein, dat nog niet zolang geleden een make-over gekregen heeft, brengt ons naar het Keizerspark.

 

En de Edward Pynaertkaai brengt ons via de onderdoorgang van de B401 naar het nieuwste monument van Gent.

De Louisa d’Havé brug is de laatste nieuwe fietsverbinding. Deze hoeft niet veel uitleg want deze dame is al door menig fietser bejubeld.

We vervolgen de weg langs de Toemaattragel richting Warmoezeniersweg. Hier rijden auto’s maar het verkeer is beperkt, dus aangenaam fietsen.

Paaltjes die echt weg moeten… slecht wegdek, te smalle doorgang en fietsers in beide richtingen.

Genieten… autovrij, vogeltjes die fluiten en frisse lucht. Het fietspad kan beter hier en daar een bult, een putje en de paaltjes van de vorige foto. Is dit geen mooi project voor de Vlaamse Waterweg?

Via de Hamerlandtragel naar het gescheiden fietspad langs de R4 met uitzicht op de mooie brug ter hoogte van de Ghelamco Arena.

Dan rijden we richting de Gestichtstraat in Zwijnaarde om langs het gescheiden fietspad op de Heerweg-Noord naar de eindbestemming te trappen.

Via de Rooskenstraat waar we nog een wegeltje nemen met heel wat putten en bulten rijden we het Technologiepark binnen.

 

Langs dit wegeltje rijden dagelijkse een heleboel fietsers (studenten van de Ugent maar ook van de andere scholen in de buurt, werknemers, inwoners van Zwijnaarde….) Misschien moet de stad eens kijken om dit op te waarderen.

 

Technologiepark Zwijnaarde is mijn eindhalte.  Een fietsstraat waar de auto jammer genoeg nog steeds de lakens uitdeelt samen met zijn trouwe luitenant de pakjesbezorger. Maar er zijn plannen voor het technologiepark.  Sommige voor de nabije toekomst.  Andere op langere termijn.

Wat is jouw favoriete woon-werkroute? Laat het ons weten! Schrijf je “Dwars door Gent”, en geef zo anderen de kans om nieuwe fietsroutes te ontdekken.

Auteur: stefaanvb

Fietsliefhebber, pendelaar, bezorgde ouder....

14 gedachten over “Dwars door Gent”

 1. Bekend gebied, herkenbare wijn en azijn. Onlangs fietste ik ook langs de Toemaat-Hamerlandtragel en maakte me de bedenking: in het donker zou ik hier echt niet graag fietsen (putten/bulten). Hopelijk wordt dit snel aangepakt.

 2. Vanuit de Visitatiestraat/Halvemaanstraat kan je de Antwerpsesteenweg oversteken en dan via de Wasstraat naar het mooie fietspad langs het Bijgaardepark, en dat komt dan ook uit aan het sluisbrugje. Dan moet je de Dampoort helemaal niet passeren 🙂 Nadeel zijn wel die vreselijke drempels in de wijk van de Wasstraat…

  1. Beste Jelle, je bedoelt langs de Van Arenbergstraat, Biekorfstraat, Wasstraat, Bannierstraat… denk ik dan? Misschien inderdaad ook een optie om eens te proberen in de toekomst. Alvast bedankt voor de tip

   1. Ja ongeveer – Wasstraat, Nieuwhof, koopcentrum Dendermondsesteenweg (waar je nu mooi afgescheiden van die parking kan fietsen) en dan kom je uit op dat fietspad. Nadelen: nogal wat bochtenwerk en oversteken Land Van Waaslaan + Dendermondsesteenweg, maar als assertieve fietser is dat niet zo’n probleem. Voordeel: geen enkel verkeerslicht 🙂 Als alternatief kan je oversteken aan de lichten onder de Dampoortboog en dan via fietsenparking station door het tunneltje ook aan dat fietspad uitkomen.

 3. Leuk! Heb je ook al eens overwogen om bij de Ghelamco reeds het kanaal over te steken en de R4 aan de andere kant te volgen? Het heeft voor en nadelen, de brug aan de Ghelamco is fijner dan de Heerweg Noord maar aan de autokeuring moet je dan wel weer omhoog.
  Reed je voor de Louisa d’Havre brug aan de overkant van de toemaatragel? Dat is een foetspad wat er nog slechter aan toe is….

 4. Leuk! Heb je ook al eens overwogen om bij de Ghelamco reeds het kanaal over te steken en de R4 aan de andere kant te volgen? Het heeft voor en nadelen, de brug aan de Ghelamco is fijner dan de Heerweg Noord maar aan de autokeuring moet je dan wel weer omhoog.

  1. Beste Leon bedankt voor de tip, zal ik zeker eens proberen. Ik wissel graag af van route zo kom ik soms op plaatsen waar ik anders weinig of nooit kom.

 5. Beste Stefaan,
  Ik heb ook een tweetal jaar met de fiets van Oostakker naar Technologiepark Zwijnaarde gereden. Ik reed naar de Dampoort via Waterstraat en Halvemaanstraat. In plaats van naar de Vlaamsekaai, volgde ik de Kasteellaan-Tweebruggenstraat om dan via Zuidpark, Burggravenlaan, De Pintelaan ook langs dat wegeltje aan de Rooskensstraat het Technologiepark op te rijden.
  Wanneer het mooi weer was, reed ik langs de Schelde (Hamerlandragel, Toemaattragel)
  In plaats van langs de Gestichtstraat kon je toen nog via een kaduuk stenen trapje van de R4 rechtstreeks op de N60 klauteren, ter hoogte van de brug.
  Het vreselijkste stuk vond ik Dampoort/Kasteellaan
  Dat is al 15 jaar geleden, en de situatie in intussen hier en daar wel veranderd.
  (Toen verhuisde ik naar Zwijnaarde, op nog geen twee kilometer van m’n werk.)
  Groeten,
  Guy

  1. Bedankt Guy, ik heb ook al langs deze weg gereden. De vandaag reed ik via rozenbroekpark, gentbrugge, keizerspark, louisa d’have, de pintelaan, zo naar zwijnaarde.

 6. Ha! Ik fiets ook vanuit Oostakker naar Technologiepark (vanuit Waterstraat). mijn afkeer van de Dampoort (en om gezellig met zoon te fietsen) leidt me langs Destelbergen (Heiveldstraat-Admiraalstraat) om al eerder langs de Schelde te kunnen rijden. Voorts zelfde route langs Schelde-water, maar bij Ghelamco rij ik de tuibrug over, langs jaagpad en zo via Nederzwijnaarde en een klein steegje achter Innogenetics het Technologiepark op: toch iets toffer dan de Rooskensstraat en je wordt niet van de weg geveegd ter hoogte van de afrit van den R4. Het was de afgelopen jaren wat zoeken en ook al is deze route omrijden: meeste zen-punten : -)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s