Ook deze Fietsbult staat in het teken van de Groendreef – Gérard Willemotlaan, ditmaal over de breedtes van de fietspaden.
Naar aanleiding van deze en deze Fietsbulten over deze fietsas las ik wat de Gentse medemens erover schreef op het wereldwijde web. Eén van de meest voorkomende contra-stellingen was: “daar ligt toch een breed fietspad?”. Dat wil ik hier met cijfers tegenspreken. Daarvoor trok ik Stanleyrolmetergewijs van de Coupure naar de Trekweg. Maar eerst: wat zeggen de specialisten van het Vlaams kenniscentrum Fietsberaad? Onderstaande dia met cijfers komt uit de presentatie die Wout Baert van Fietsberaad op 10 december gaf aan de commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement:

De volledige hoorzitting over Fietsbeleid kan je hier bekijken. (hoorzitting vanaf 1:45:30) Volgens deze normen hoort de Willemotlaan ooit een fietspad van 6 meter breed te krijgen. Volgens de huidige norm: 4 meter.
Tot zover “de theorie” anno 2020. Over naar de praktijk van nu, ontworpen en aangelegd in het verleden. Hoe breed zijn de fietspaden tussen Verlorenkost en Trekweg?
Coupure Links tussen Sint-Agnetabrug en Hospitaalbrug (nu voetpad) = 3 meter breed (exclusief boordsteentjes)


Coupure Links tussen Hospitaalbrug en Bijlokestraat (nu voetpad) = 2 meter 32

Coupure Links voorbij de bocht (nu voetpad) = 2 meter 07

onderdoorgang onder Rozemarijnbrug (fiets- en voetgangerspad) = 3 meter 52 (tot aan de ballustrade)
Coupure Links tussen Rozemarijnbrug en Nieuwewandeling (nu voetpad, het laatste stukje is weer fietspad) = 2 meter 37
onderdoorgang Bargiebrug = 2 meter 97 (tussen de 2 ballustrades)
Zuidkaai = 3 meter 06
Groendreef =2 meter 70 + apart voetpad

onderdoorgang Rooigemlaan = 2 meter 70


Let op de trap links op de foto. Iets voor voetbult.

Groendreef (nu tijdelijk voetpad) = 2 meter 56
Gérard Willemotlaan (nu tijdelijk voetpad) = 2 meter 13


Op de foto hierboven zie je helder de versmalling. Als je het vergelijkt met de Belgische fietspaden uit de 20e eeuw is die 2 meter 12 van de Willemotlaan best breed. Maar in mijn herinnering was het Nederlandse tweerichtingsfietspad langswaar ik in de jaren 60 en 70 naar het zwembad van sas van Gent fietste toen al breder dan 2 meter 12. Weet je wat: ik ga dat binnenkort eens opmeten.
Deze fietsas is met stip de meest succesvolle verbinding van randgemeenten met de centrumstad. Infrastructuur trekt nu eenmaal gebruikers aan. Komende jaren zal het aantal fietsers er alleen maar stijgen. Idem voor voetgangers, tenminste als deze situatie behouden blijft. Alle stappers met wieltjes zullen hier héél blij mee zijn met het asfalt.

Volgens de normen van Fietsberaad hoort de Willemotlaan ooit een fietspad van 6 meter breed te krijgen. Volgens de huidige norm: 4 meter. Een fietsstraat is hier dus op zijn plaats. Ik kan alleen maar concluderen: het is een zeer goede zaak dat het fietspad van de Coupure Links aan de voetgangers gegeven werd. En het zou het even goede zaak zijn om dat ook met de Groendreef en Willemotlaan te doen. (Voetgangersbeweging, wààààr bèèèèn je?)
Deelt u die mening (en gebruik je soms deze wandel- en fietsas)? Doe dan mee aan deze enquête van de Stad Gent. Zodat niet alleen tegenstemmen aan bod komen.
En dan zijn de gegeven normen nog wel heel erg smal:
-De normen die je aangeeft houden rekening met een fietskar van hoogstens 90 cm breed. Het verkeersreglement is veranderd zodat rijwielen tot 1 meter breed als fietsen beschouwd worden. Dat levert op de Gérard Willemotlaan een speling van 3 cm om mekaar te kruisen.
-De breedtes houden geen rekening met de nodige schrikafstanden, de marges die je nodig hebt om normaal te rijden als er verhoogde obstakels zijn (zoals de vangrail aan de westkant van het vroegere fietspad van de Willemotlaan) of als het motorverkeer vlak langs het fietspad rijdt (de oostkant). De gegeven normen zijn voor fietspaden met vrije ruimte, bijvoorbeeld een grasstrook, ernaast.
Schrikafstand en afstand tot obstakels is een apart hoofdstuk en hier niet besproken.
Als je de ruime norm, voorzien op een toename van het aantal fietsers en voetgangers, hanteert, is het meteen duidelijk dat het fietspad verbreden in de Willemotlaan geen oplossing is. Er is simpelweg onvoldoende plaats. Hou er dan nog rekening mee dat het voor voetgangers veel aangenamer wandelen is langs het water dan langs de gevels. Is er dan nog een andere optie dan er een fietsstraat van maken? Maar dan wel een fietsstraat waarbij ook aan een circulatieplan voor de omgeving gewerkt wordt en waarbij de te verwachten veranderingen in de verkeersstromen in kaart gebracht worden.