Voor een prikje op de loop (1)

Binnenkort mag iedereen naar de Loop om zich te laten vaccineren.

27mrt21, in de buurt van de Loop

Nu heeft de Loop een groot nadeel: wat je er ook organiseert, je moet er zelf voor zorgen dat een fietsende bezoeker er enigszins redelijk behandeld wordt.  Dat bleek bijvoorbeeld een paar maand geleden toen universiteit en Hogeschool Gent er coronaexamens organiseerden. Bewegwijzering, fietsenstallingen: alles moest door de organisatoren verzorgd worden. (Terzijde: hoelang blijft fietsstad Gent nog tolereren dat werknemers voor de kantoren aan de Pauline Van Pottelsberghelaan een kilometerslange omweg moeten maken als ze naar hun werk willen fietsen? )

Het was dus met knikkende knieën dat ik op prospectie ging op zoek naar het vaccinatiecentrum. Om te beginnen: Google maps situeert het vaccinatiecentrum een paar honderd meter verkeerd. Dat helpt dus niet echt bij het zoeken naar de juiste plaats. Wie bij Openstreetmap “Vaccinatiecentrum” opzoekt krijgt wel de juiste info.

Er zijn eigenlijk twee manieren om naar het vaccinatiecentrum te gaan. Vertrekkend vanuit de fietstunnel onder de sporen aan de Timichechtunnel of vertrekken vanaf de Sterre via de Kortrijksesteenweg. Wie in het westen vlakbij de Loop woont, aan de kant van Sint-Denijs-Westrem, heeft brute pech. Die moet eerst rond de Loop rijden tot hij aan de oostkant belandt en dan kan hij pas in de goede richting.

bron kaart: Openstreetmap

Het is de moeite om het centrale stuk van het kaartje van dichterbij te bekijken:

Bron kaart: Openstreetmap

De magenta lijn is de route vanaf de Timichechtunnel. Schrik niet als je die neemt: nadat je de tunnel onder Bovenhove hebt genomen kom je in autoparkeergebied zonder echte fietsroutes. De twee moeilijkste punten om te vinden zijn het begin van de tunnel onder Bovenhove:

en de kruising met de Maaltekouter:

De rode lijn komt van de Kortrijksesteenweg. Ook die begint met een fietsweg en gaat dan over in fietsniemandsland. Voor ik het vergeet: van de Kortrijksesteenweg naar de Loop rij je door de Derbystraat door de tramsporen te volgen. Daarbij rijd je over de tramsporen, behalve de laatste honderd meter voor de ingang van de Loop: daar is er een tweerichtingsfietspad aan je linkerkant.

De zwarte lijn is een weggetje dat je al fietsend tot aan de ingang van het eigenlijke vaccinatiecentrum kan brengen. En daarmee zijn we bij het onderwerp: waar kan ik mijn fiets kwijt? Het antwoord is simpel: geen idee. Bij de ingang van het vaccinatiecentrum aan het einde van de zwarte lijn staan geen stallingen. Aan de oostkant, bij het einde van de magenta lijn, is er een fietsenstalling van de Loop zelf. Dat betekent: wielplooiers van het soort waar een beschaafd mens zijn fiets niet in zet wegens de kans op schade.

1mrt21, de Loop

Bij de tramhalte is er ook nog plaats voor een paar fietsen en dat is het zo’n beetje.

Conclusie: de Loop blijft de Loop. Er zijn voor fietsers een paar wegwijzers naar het vaccinatiecentrum en die helpen wel, maar voor de rest is het huilen met de pet op.

10 gedachten over “Voor een prikje op de loop (1)”

  1. Inderdaad. De loop is de plaats waar door zo goed als alle bezoekers per auto ettelijke kilometers worden afgelegd die in feite overbodig zouden moeten zijn. Alleen is men zo snugger geweest om het terrein van Flanders Expo een autosnelwegprofiel aan te meten met extra rijstroken en lange in- en uitritten en dergelijke. Was het uiteindelijke doel misschien om geen files te laten ontstaan en alle auto’s de kans te bieden voldoende snel te kunnen blijven rijden tot zo dicht mogelijk bij de parkings?

 1. Dus die tunnel aan Bovenhove is nu dan wel open? Dat is nieuw voor mij. Tot een dik jaar geleden moest ik daar de Raymonde Delarochelaan nemen en dan de paarse stippellijn tot waar die de rode lijn kruist om zo naar Flanders Expo of Ikea te gaan. Wel grotendeels echte fietspaden. Misschien daardoor toch een betere optie dan de magenta route dan?

  1. Welke route je best neemt hangt af van vanwaar je komt. Geen enkel van de twee is zoveel beter dan de andere dat ze een omweg waard is.

  2. Gisteren die tunnel genomen om terug te keren. Haakse bochten, nadarafsluitingen in het midden, met wapperende rood-witte linten, een hellend vlak dat op een trap lijkt uit te komen. :-((

 2. Zonet verloren gereden met de fiets…. en ik was niet de enige😉 Veel zotter kan het niet zijn voor 🤣🚴🏼🚴🏼🚴🏼🚴🏼

 3. Ik ben er gisteren vlot geraakt met de fiets, via de Kortrijksesteenweg en de Derbystraat. Alles stond goed aangeduid tot ik op het terrein zelf kom. Net voor de tramhalte houden de bordjes “vaccinatiecentrum – fietsers” op en zie je in de verte een geel bord “fietsroute”. Dat volg je dan natuurlijk. Grote fietsenparking (met vreselijke rekken waar geen degelijk slot doorheen kan). Hmm, toch veel jonge mensen hier. Aan het groepje gele hesjes gevraagd of het hier was om te vaccineren. Ik werd aangekeken of ik van Mars kwam. Ah neen, hé, dat is aan de andere kant. Niet te zien vanaf die fietsenparking. Dus nog een heel eind te voet. Daar een paar armzalige wielplooiers, maar wel een enorme lege ruimte (= veel plaats voor veel fietrekken…) en lege rekken in het grasveld, afgespannen met een rood lint.
  Achteraf gezien dat er een groot spandoek “ingang vaccinatiecentrum” hangt in langsrichting van de fietsroute. Dat zie je dus niet, want je kijkt naar dat bordje “fietsroute” in de verte. Het spandoek is wel zichtbaar opgehangen voor wie van de tram stapt.
  Wegrijden wilde ik richting Sint-Pietersstation. Dat was een – euh – avontuur… Een oud afgebleekt rood fietspad dat op een betonblok uitkomt. Oh nee, daar in de verte zie ik een spandoek fietsroute. De tunnel: met nadarhekkens in het midden en flapperende rood-witte linten, haakse hoeken, ….Het pad in die tunnel komt dan uit op een trap, dan toch hellend vlak, dan langs de werf, … Kortom: vreugde en jolijt (sarcastische modus).

  1. oh ja, toen ik weer bij mijn fiets kwam, heb ik twee andere fietsers die aan het zoeken waren, aangeraden met de fiets even verder te rijden naar de ingang van het vaccinatiecentrum; 1 vrouw was in de verte ook aan het zoeken; 1 man is dapper het terrein van het examencentrum binnengelopen- ik was te laat om hem tegen te houden.
   Ik was dus niet de enige die met de fiets kwam en het niet duidelijk vond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: