Lichtfestival

Neen, het gaat niet om hét lichtfestival, maar wel om licht en eigenlijk ook om een reden tot feesten.

Al heel wat jaren, kort na de omschakeling naar het winteruur en dus als het vroeg donker wordt, houdt de Fietsersbond her en der in Vlaanderen actie. Het doel is de fietsers bewustmaken van het belang van gezien te worden. De simpelste en bij wet verplichte manier is om verlichting te voeren.

08 november 2021, Brugsevaart

Soms doen we dat samen met de politie en andere organisaties, dit jaar deden we het alleen. De locatie die we kozen: de ‘blauwe brug’ ofte de voetgangers- en fietsersbrug waarmee je via het Westerringspoorpad over de Brugse Vaart rijdt. Je weet wel: die plek waar je met je fiets eerst door een kloof moet rijden, dan (richting Mariakerke) wat onmogelijke bochten moet nemen om dan aan de lichten door een soort trechter af te dalen tot het niveau van de rijbaan. (Wanneer zou dat ooit eens goed komen?)

08 november 2021, Westerringspoorbrug

Daar hadden we dus post gevat. En het was druk: de ene fietser na de andere.

08 november 2021, Palinghuizen
08 november 2021, Palinghuizen

Waarom nu ‘lichtfestival’? Wel met 4 man controleerden we gedurende een uur de verlichting van alle passerende fietsers. Controleren moet je verstaan als: kijken of er een (wit) voorlicht en een (rood) achterlicht zichtbaar waren. Criticasters zullen stellen dat we op de verkeerde plek stonden, maar gedurende dat hele uur waren er welgeteld drie fietsers waarvan de verlichting niet in orde was. Het kan amper beter, toch?

08 november 2021, Machinistenpark

Om de puntjes op de i te zetten: het kan beter.

De verlichting kan kwalitatief in een aantal gevallen beter, zoals licht dat blijft branden als je stil staat; licht dat wat meer is dan een zwak schijnsel, net voldoende om aan de wet te voldoen; een koplamp die goed afgesteld is en niet gericht op de sterren of het voorwiel; een achterlicht dat meer is dan één felle led…

08 november 2021, Machinistenpark

Maar de meesten waren pico bello in orde. Een dikke pluim dus voor de Gentse / Wondelgemse fietsers. Als het zo doorgaat, hoeven we geen zo’n acties meer te voeren. De volgende keer zoeken we wellicht een plekje meer in het centrum, met meer fietsende studenten. Eens zien of we daar meer onverlichte geesten zullen treffen.

08 november 2021, Machinistenpark

Auteur: JanG

kernlid Fietsersbond Gent

6 gedachten over “Lichtfestival”

  1. Zou er ook een actie kunnen komen rond verlichting van de fietspaden ? Sommige zijn totaal niet verlicht, dus niet geschikt om schoolkinderen door te sturen. Het is ook onveilig met een dikke laag natte bladeren, of een kat die plots voor je wielen oversteekt, of een egel op het pad… dank je

    1. Da’s een moeilijke.
      Mijn woonwerkrit loopt grotendeels langs een jaagpad langs de Schelde (Gent-Oudenaarde). Dat is ook een soort fietspad. Daar is, wat mij betreft, verlichting uit den boze. Net als op de verharde paden in bijvoorbeeld de Gentbrugse Meersen of het Parkbos. Verlichting en natuur, dat gaat niet zo goed samen. In die omstandigheden vang je dat op door zelf voor goede verlichting te zorgen (niet toevallig allicht dat ik op die woonwerkroute zo goed als geen ‘fietsninja’s’ zie, maar eerder – en even ergerlijk – oogverblindende verlichting). Op andere plaatsen zou het inderdaad wel mogen. Een andere oplossing waarmee geëxperimenteerd wordt, is verlichting die aangaat zodra een fietser eraan komt.
      Natte bladeren, dat is een kwestie van vegen en dat zou preventief moeten gebeuren. Als je zelf moet bellen nadat jij of je kind onderuit gegaan is, dat is duidelijk te laat.
      En dieren die plots in jouw weg lopen, daar valt weinig aan doen, he. Het valt soms voor dat ik moet slalommen tussen konijnen op het jaagpad. Tja, die beestjes hun leven speelt zich af in die omgeving. Dan moet ik me evengoed aanpassen. We kunnen niet verwachten dat alles en iedereen moet wijken voor ons fietsers. Voetgangers hebben rechten, dieren ook 😉

  2. Amper 3 op een uur?
    Dan kan ik enkel denken dat voorbije acties op deze locaties goed opgevolgd werden.
    Misschien volgende keer ergens aan Gent-Sint-Pieters postvatten, daar is nog veel werk.

    1. Klopt. We waren ook verbaasd over dit resultaat. Wil dat zeggen dat de woonwerkfietser uit de randgemeentes zoals Wondelgem zijn/haar fiets beter onderhoudt? Of dat hun fietsen van recente makelijk zijn (met naafdynamo etcetera)? Daarnaast: afgelopen 10 jaar is de tendens bij fietsverlichting positief. Na het belang van een goed fietsslot groeit nu het besef dat een goede fietsverlichting cruciaal is. Nu nog leren om anderen niet te verblinden. Bij automobilisten is mijn observatie licht negatief: ik zie steeds méér kapotte autolichten.

  3. In het centrum valt het over het algemeen goed mee, de meeste fietsers zijn wel in orde. Maar in de omliggende wijken zie ik al vaker fietsers zonder licht. Het effect van fietslichtcontroles van de politie?

    1. Een theorie: bepaalde fietsers passen zich aan aan de omstandigheden. In het centrum is er behoorlijk wat controle, dus rijden ze met verlichting. In de rand is er minder controle, heb je misschien vaker een ander soort fietsers en dus nemen ze het minder nauw met die verlichting. Er is toch voldoende straatverlichting. Nog verder weg, op slecht of niet verlichte plaatsen (jaagpaden, paden door natuurgebieden), raak je nergens zonder licht. Dus rijden zowat alle fietsers daar met degelijke verlichting. Dat is noodzaak en zelfbehoud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: