Fietsenstallingbeheer

De fietsenstallingen aan station Gent-Dampoort worden momenteel vernieuwd. Hoera! Meer plek, betere organisatie, duidelijkheid… Maar een eerste blik toont dat deze fietsenstalling toch nog iets mist. Neem nu bijvoorbeeld de royale plaats die voorzien is voor buitenmaatse fietsen: die staat vol met… gewone fietsen. Het is het Wilde Westen: iedereen doet maar wat en komt ermee weg. U ziet op de achtergrond hoe veel plek voor gewone fietsen er nog vrij is op het verdiep.

Waar de bakfiets parkeren? Fietsenstalling Gent-Dampoort, 22 okt 2021

Akkoord, we zitten in de opstartfase, en de werf eromheen is nog bezig. Maar het is nu al duidelijk dat deze fietsenstalling nood heeft aan actieve opvolging: gebruikers attenderen op de verwachting, en periodiek actie ondernemen om die verwachting kracht bij te zetten. Als (als!) er voldoende stalling beschikbaar is, lijkt het gepast om hinderlijk gestalde fietsen te verwijderen. Fietsenstallingbeheer heet dat. De beheerder moet daar mensen en budget voor opzij zetten.

Wat er ook nog ontbreekt, is hoffelijkheid. Met een gewone fiets een plek voor een buitenmaatse fiets innemen, terwijl er voldoende plek vlakbij is, dat doe je niet. Maar het één heeft blijkbaar het ander nodig: een actief fietsenstallingbeheer is nodig om hoffelijkheid te triggeren, en een Wild West situatie te voorkomen. Als er al twintig verkeerd gestalde fietsen staan, is de drempel erg laag om de éénentwintigste er gewoon naast te zetten.

Zou er een kordaat fietsenstallingbeheer komen zodra de werf is afgewerkt? En zou dat leiden tot meer hoffelijkheid? Aan de NMBS om kwalitatief beheer te voorzien… en aan fietsers om hoffelijkheid aan de dag te leggen, ook al betekent dat een omweg van 20 meter.

Auteur: stijnbaken

Vader, eigenwijs, avontuurlijk en open. Rijdt regelmatig op een fiets en sleutelt er ook aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: