Je fietst in het halfduister en in de regen langs de Dampoortwerf, voorbij de ingang van het station. Je blijft aan de rechterkant, want dit is een dubbelrichtingfietspad. Hier komt het verkeer van alle kanten: auto’s, werfvoertuigen, fietsen, bakfietsen, brommers, steppen, en voetgangers.
Alleen loert deze keer het gevaar recht voor je. Je voorligger zwenkt plots naar links… Het gevaar doemt op, op ongeveer 3 meter, en het wijst naar je neus.
Zie jij het gevaar?

Een hindernis kan natuurlijk om onvoorziene omstandigheden altijd op de baan verschijnen. Maar de manier waarop één van de drukste dubbelrichtingfietspaden van Gent hier gebruikt wordt als parking voor verkeersborden, is exemplarisch voor hoe de fietsinfrastructuur van de Dampoortwerf beheerd wordt. Die wordt namelijk níét beheerd. Het Agentschap Wegen en Verkeer roept mensen op om met de fiets te komen, maar maakt het de fietsers vervolgens allesbehalve gemakkelijk. Als de mensen van het AWV het écht meenden, dan zouden ze het fietscomfort op deze werf drastisch verhogen. Verantwoordelijkheid nemen heet dat.
Ik heb het bord zelf maar aan de kant geschoven, zodat deze omleidingspeil niet meer de potentie heeft om fietsers te onthoofden. Maar er zijn zo veel andere quick wins te behalen op deze werf om het fietsen comfortabeler te maken.
Zou jij je kind op dit tweerichtingsfietspad durven laten fietsen?


Redactie: Fietsersbond Gent kreeg afgelopen maanden een aantal meldingen over de Dampoortwerf. Het is duidelijk dat ook de overheden een aantal meldingen kregen. Daar werd naar geluisterd, waarvoor dank! De nieuwe maatregelen lees je hier. Het lijkt ons een forse verbetering. Uw opmerkingen blijven welkom. Bovenstaande Fietsbult geeft helder aan dat de aanpassingen nodig zijn. Dit is -qua wegwijzer – een good practice voor fietspaden:

En we blijven het vragen: beste aannemer, doe aub minstens 1 keer per dag een toerke op de fiets om de signalisatie na te kijken. Eén zatlap kan veel schade aanrichten.