Werk op de plank (10): Wiedauwkaaibrug

01 februari 2022, Terneuzenlaan

De Wiedauwkaaibrug is sinds het Fietsbeleidsplan uit 1993 een logisch onderdeel van de Westerringspoorfietsroute, én sinds 2020 een omleidingsroute van de Vlaamse Waterweg én een onderdeel van de F400, de Kleine fietsring Gent. Bij de heraanleg van deze spoorbrug (2007-08) werd een exacte kopie gebouwd van het origineel, met amper plaats voor voetgangers en fietsers. Het Monumentenzorgdogma was belangrijker dan de maatschappij. Volgens werknemers van Infrabel plaatsten ze de verbodsborden voor voetgangers en fietsers er in 2008 op vraag van de Stad Gent. Het aantal fietsers èn het aantal voetgangers groeide gestaag, met af en toe wrevel als gevolg. Een degelijke en heldere regeling is al jarenlang gewenst.

Onze vraag

=> Bouw de voetgangers- en fietstrafiek op de brug uit als was het een rotonde, dus met eenrichtingsverkeer voor voetgangers èn fietsers. En met verkeerslichten op de oversteekplaats op de Wiedauwkaai.

4 gedachten over “Werk op de plank (10): Wiedauwkaaibrug”

 1. Eigengereide administraties. Hier in ons dorp een “trage weg” plots verboden door het agentschap Natuur en bos. En allicht nog veel andere voorbeelden te vinden.
  Hoe lang gaan de burgers dat blijven slikken?

 2. De huidige borden voorzien reeds eenrichtingsverkeer voor voetgangers. Met de fiets aan de hand kan je dus reglementair de brug gebruiken in 2 richtingen.
  Op zich geen onlogische keuze gezien de breedte van de paden.

  Als men in 2008 geen aangepaste brug mocht bouwen van Erfgoed, dan denk ik dat de huidige brug aanpassen ook wel niet zal mogen. Er een brug naast bouwen zal ook wel niet mogen (want zicht op).

  Enige mogelijkheid: statuut van monument laten intrekken. Dat lijkt eerder een werkje voor een politieker met een lange arm vrees ik.

  1. De bescherming dateert van 1996, slechts 3 jaar na het allereerste Gentse Fietsplan. Dat wil zeggen dat beide plannen parallel aan elkaar ontwikkeld zijn. Ik begrijp de logica van zo’n beschermingsplan anno jaren 90 100%. We zijn ondertussen 30 jaar verder. Het lijkt me dus geen kwestie van “intrekken”, eerder van “updaten”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: