Gent fietsstad.
Gent fietsstad in wording.
Het Gents Milieu Front telde meer dan vijftienduizend fietsers die het stadscentrum binnenrijden in twee uur tijd op een donderdagochtend. Fietsers op weg naar de stations vallen daar grotendeels buiten.
We nemen u mee naar de Burggravenlaan. Officieel geen fietssnelweg, al zou je dat niet zeggen als je er in de spits passeert. Maar ook: een twintigste-eeuws wegbeeld. Maximumsnelheid 50 km per uur, bijna zo rechtlijnig als het maar kan zijn, met smalle fietsstroken langs de weg. Aan één kant wel nog plaats voor parkeerplaatsen; aan de andere kant een voetpad van misschien 50 cm breed. De boodschap is duidelijk: hier mag het snel gaan.



Een deel van de Burggravenlaan kreeg in 2021 samen met de Stropbrug een facelift. Een grote verbetering waarover we al eerder schreven. De fietspaden werden verhoogd aangelegd en hier en daar verbreed (al bleven ze op heel wat plaatsen ook op maar 1,75 m steken).
Eind 2019 lagen de eerste plannen voor het kruispunt met de Bommelstraat op tafel. Er komt een verkeersdrempel met fietsoversteekplaats en zebrapad en onder het spoorwegviaduct komt een verkeersfilter. De schoolomgeving wordt er een stuk aangenamer, rustiger en vooral veiliger op.
Tegen eind 2020 werden de afgewerkte plannen goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen en kregen de bewoners goed nieuws:
Momenteel is de start van de werken voorzien in de loop van 2022.
Misschien is dit nieuws voor u. Wellicht hebt u nog geen aannemers aan het werk gezien of op een onverwachte omleiding gevloekt terwijl u al te laat was voor uw trein. In 2022 verscheen immers op de website van de stad dat de werken pas in 2023 zouden kunnen starten. Goed nieuws? Nee, ondertussen is de start al opgeschoven naar 2025. Voor een einddatum moeten we ons beroepen op de betere astrologie – rioleringswerken zijn, zoals u weet, vrijwel onmogelijk te plannen.
Waarom die vertraging? Daarover wordt zelden gecommuniceerd. Gebrek aan geld? Gebrek aan ambtenaren? Juridisch getouwtrek? Klachten over parkeerplaatsen? Onmin in het college? Wij hebben er het raden naar.
Maar goed. Bij openbare werken is geduld een grote deugd. De wieltjes van de ambtenarij draaien traag maar meestal wel zeker. Misschien zitten uw kinderen al op de middelbare school als de werken afgelopen zijn, maar de volgende generatie scholieren kan er maar van genieten.
Maar dan.
Dan krijg je op een mooie dinsdagavond een bericht binnen waarvan het hart in je schoenen zinkt.
Fietser komt om het leven na aanrijding met personenwagen in Gent: parket onderzoekt omstandigheden
De Gentenaar, 23 mei 2023
Voor het slachtoffer, een man van 74 uit Gent, kwam alle hulp te laat.

Fietsersbond Gent vraagt een brede aanrijdingenanalyse en een daadkrachtige aanpak van de knelpunten die daarin naar boven komen.
Een aanrijding is altijd een samenloop van vele omstandigheden. Infrastructuur is één van de belangrijkste. Hoeveel straten in Gent liggen er even gevaarlijk of nog gevaarlijker bij? Voor hoeveel van die straten in beheer door de Stad Gent liggen de plannen stof te vergaren in afwachting van goedkeuring door het schepencollege of uitvoering? En wat met de brede N-wegen, in beheer door het Vlaams Gewest? Hoeveel bloed moet er vergoten worden voordat de broodnodige infrastructuurwerken een versnelling hoger kunnen schakelen?
Dat wordt alvast één van onze vragen voor álle verkiezingen van volgend jaar.
P.S. We willen u de prioriteit van onze minister van mobiliteit van deze week niet onthouden:
VRT NWS, 23 mei 2023
Er is een grote omslag in het denken nodig. Ik woon in Merelbeke. Daar heeft men op de oude gaversesteenweg voorzien dat fietsers in beide richtingen mogen rijden. Auto’s enkele richting. De manier waarop dit georganiseerd is is duidelijk. Alle plaats voor auto´s . Rij en parkeerplaatsen. En de fietsers…die moeten dan maar hun plek zoeken. Zoeken? Nee hoor ze staan mooi geschilderd op de baan. Maar als er veel verkeer is dan ??? Enfin het is wachten op een zwaar ongeval.
Zal er een wake zijn met de Fietsersbond?
We hebben momenteel helaas geen vrijwilligers om een wake te organiseren.
Infrastructuur kost geld, veel geld.
Als het echt sneller moet, zal men in veel andere dingen moeten knippen. En dat gaat pijn doen.
De achterstand is immers ENORM.
Veel geld, dat klopt deels. Het circulatieplan heeft getoond dat keuzes maken ook een snelle evolutie kan veroorzaken. Verkeerslichten op kruispunten conflictvrij maken kost verhoudingsgewijs weinig. Lees het interview met de specialisten Els Van den Broek, Vincent Meerschaert en Joris Willems over heden en toekomst van onze fietscultuur. https://fietsberaad.be/documenten/lees-ons-magazine-sterk-fietsbeleid-van-december-2022/?fbclid=IwAR3TYrDgIhw5AJScMmfF5t0PsmgRpT5YNHhJpYYiYmIcKKiZ_NUraY64oSs
Kijk eens goed naar de eerste foto. Tussen het fietspad en de geparkeerde auto’s zie je een betonstrook.
Geloof het of niet: vroeger was dat het fietspad.