Hoeveel kilometer moordstrookjes liggen er nog in ons land? Ik heb geen idee. Aan het huidige tempo heeft het Vlaams Gewest nog minstens een halve eeuw nodig om ze op te kuisen. Hoeveel kilometers liggen er op stadswegen? En hoe snel gaat het hier op dat vlak vooruit? Hoeveel jaar zal het duren voor de bewoners van dergelijke wegen veilig van en naar huis kunnen fietsen?
De Botestraat en de Groenestaakstraat waren zo’n moordstrookstraten met druk autoverkeer, en worden momenteel aangepakt. De resultaten zien er hoopvol uit. Het project start eigenaardig genoeg met een fietssuggestiestrook, waarlangs je het centrum van Wondelgem verlaat. Iemand enig idee wat de motivatie is voor deze suggestiestrook?


De aanliggende verhoogde fietspaden in dit project zijn van beton.

Er zijn oversteekplaatsen, maar zonder voorsorteerstrook of wachtzone:

De afwerking van de overgang van rijweg naar drempel is slordig:


Helemaal opzij neigt het naar een goede aansluiting.

Twee straten verder, op het kruispunt met de Gaverstraat stopt deze fase van de werf.

Het vervolg van de werf Botestraat is voor nà de werf Groenestaakstraat. Tot zolang blijf je hier beter weg. Als “naar gewoonte” laten de aannemers van de nutsbedrijven de weg achter als een cyclocrossparcours vol bulten en putten. De fietsomleiding voor die volgende fase is hier al te bekijken. Meer info over het volledige project werf lees je hier.
De werf Groenestaakstraat – dezelfde weg, maar een andere naam omdat het grondgebied Mariakerke is- zit in de eindfase, en is nog niet helemaal befietsbaar. Het deel dat klaar is voelt prima.


Het kruispunt met de Eeklostraat bekeek ik niet in detail, behalve de overgang tussen rijweg en fietspad. Die is mooi naadloos cfr de vlakheidsnorm.



Het pad richting Wondelgem ligt net als vroeger tussen de huizen en de bomen:


Het kruispunt met de Brugsesteenweg zal niet meer de grote autoracezone van vroeger zijn:



Een twijfel: op basis van de tekening op de website van de stad vraag ik me af hoè veilig de fietsroute richting Mariakerke zal worden. Wordt het veilig voor assertieve fietsers, of durf je je kinderen langs daar naar school laten fietsen? Dat is stof voor een Fietsbult ergens in de herfst. De upgrade van deze fietsas nodigt in ieder geval uit om er nog meer te fietsen. Tot nu bleef ik er liever weg.
De volgende Fietsbult in deze reeks gaat over de aanpalende Gaverstraat, die bij dit wegenproject hoort.
De motivatie van de « suggestiestrook »? Niet de fietsers maar het fietspad verderop suggereren, want zo’n betonstrook lijkt op een parkeerstrook.
Overigens vind ik de krachtterm “moordstrookje” even overdreven als “fietsterrorist”.
@Yves
Echt tof dat u zo’n uitgebreid verslag met pluspunten en minpunten neerpent.
Ik hoop dat het inspirerend werkt voor de goedkeurders van toekomstige ontwerpen van fietsinfrastructuur.
Over die fietssuggestiestrook: de straatbreedte bij de fietssuggestiestrook lijkt dezelfde te zijn als die waar er fietspaden liggen. Dus in dat geval lijkt de wegbeheerder bewust geen fietspaden te willen, maar wel een fietssuggestiestrook? Vreemd, heel vreemd.
Leuk zo’n verslag!
Pareltjes van het wegbeheer zijn op dit moment: Op nummer een, vanaf de Gaverstraat de Botestraat opdraaien. Daar moet je langs een betonnen paaltje dat een putdeksel herbergd welke zo’n 15 cm de lucht in steekt, precies midden op het pad. Sowieso moet je vrijwel stil gaan staan om de bocht te kunnen nemen. Het fietspad is hier nog niet klaar, maar dit is wel echt een bizarre tussenafwerking.
Goede tweede: de veel te diepe putdeksel waar je omheen moet draaien om van de Lusthoflaan naar rechts de Botestraat op te fietsen centrum Wondelgem. Als je daar snel over gaat zonder het te zien ga je evenzo over de kop denk ik. In ieder geval is het niet goed voor je voorwiel.