Romantiseren

12maa13, 10u01, perron 12 Sint-Pietersstation
12maa13, 10u01, perron 12 Sint-Pietersstation

Geen bezwaar als we eens geen analyse maken van het sneeuwruimen van fietspaden, maar meedoen aan het romantiseren van de witte massa op 12 maart?
12maa13, 09u46, Sint-Pietersstation
12maa13, 09u46, Sint-Pietersstation

We leven in een tijd waar merchandisers ons om de oren slaan met “evenementen” en “sfeer”.
12 maart was een gratis sfeervol evenement, van dezelfde kwaliteit als het lichtfestival, maar dan iets groter.
12maa13, 09u14, Dampoortstalling
12maa13, 09u14, Dampoortstalling

Auteur: yves

Deze blog wil berichten over het fiets-wel en wee in een leuke stad.

5 gedachten over “Romantiseren”

 1. Mijn liefde voor de sneeuw zat gisteren onder het vriespunt: 6 uur op en rond de trein om in Brussel en terug te geraken was erover. Het schuiven met de fiets en baggeren door de losse sneeuw in gentbrugge (oa op fietspad langs de schelde gisterenavond) was dan weer wel plezant (voor 1 dag, het zou tof zijn mocht het fietspad vandaag terug in zijn geheel sneeuw en ijsvrij geraken)

 2. Ik snap dat we niet altijd moeten zagen, maar ik vond het vanmorgen met de fiets toch weer erg gevaarlijk op een aantal plekken.
  Hoe is het toch mogelijk dat de Dampoortbrug er spekglad bij lag, net daar waar je de weg over moet richting Dampoortstraat? Om nog niet te spreken over de aanliggende fietspaden op de Antwerpsesteenweg, op de Dampoortrotonde tussen Dampoortstraat en Hagelandkaai en ik denk ook de Kasteellaan. Ook de Wijngaard- of Sint-Bavobrug en het Bisdomplein was één ijsvlakte. Gisterenavond was ook het fietspad op het Sint-Annaplein onberijdbaar.
  Dat binnenstraten er glad bij liggen, dat snap ik, maar dat er niets gedaan wordt aan belangrijke stukken weg die fietsers wel moeten nemen, vind ik voor een stad als Gent onaanvaardbaar. En net langs die grote wegen waar veel auto’s rijden en je als fietser op de rijweg moet gaan rijden is het dubbel gevaarlijk. Romantiek is dan ver te zoeken….
  Waar kunnen we best terecht om dit soort situaties aan te klagen? Ze kunnen deze keer toch echt niet zeggen dat ze het niet op voorhand wisten.

  1. Hilde, dergelijke zaken meld je best bij gentinfo (gentinfo@gent.be). Zij hebben er een beter zicht op dan jij welke weg door Stad Gent beheerd wordt, welke door het gewest, en wat door dienst bruggen en waterwegen (of hoe noemen die ook alweer); Daarenboven houden ze bij Gentinfo goede statistiekjes bij, waar jouw melding niet in terecht komt als je de bevoegde wegbeheerder rechtstreeks contacteert.

   En de reden dat het spekglad ligt is omdat er in ons landje nog steeds hoofdzakelijk gestrooid wordt. Strooien is goed op druk bereden wegen waar er dan nog eens relatief weinig sneeuw valt. Strooien op minder bereden wegen (waaronder kleine straten én alle fietspaden) heeft geen enkele zin. Ook wanneer er 20-30 cm sneeuw in één keer valt zoals we deze week gehad hebben, heeft strooien op bijna alle straten geen zin, dan moet je gewoon sneeuw ruimen om te voorkomen dat die wordt platgereden tot een laag ijs.

   1. Ik weet dat strooien geen zin heeft op minder bereden wegen, maar gisterenmiddag heeft de zon veel sneeuw doen smelten. Als toen enkele ploegen waren uitgerukt om dat sneeuwwater en halfgesmolten smurrie aan de kant te vegen, dan zou het vanmorgen al heel wat beter geweest zijn. Ik snap het echt niet. Kijk, Ivago is niet uitgereden om het – terecht -te moeilijk en te gevaarlijk was om het huisvuil op te halen. Kan de stad dan niet met Ivago afspreken dat die technisch werkloze personeelsleden aan het vegen gezet worden op de fietspaden? Een beetje creativiteit moet toch mogelijk zijn?
    Verder treedt ik Lott helemaal bij.

 3. Ik ben vanmorgen ook op de fiets geklommen en heb het warmer gekregen van de adrenaline en het vloeken dan van mijn heerlijke winterkleren. Het fietspad op de Voormuide, aan de lichten op het Neuseplein, de halve Blaisantvest, het brede fietspad langs de Opgeëistenlaan en het gerechtsgebouw, het fietspad op de Begijnhoflaan en de helft van Coupure Links lagen ofwel vol met hopen harde sneeuw, ofwel vol met ijsplekken met soms een miniricheltje van enkele moedigen voor mij. Zeker op de Blaisantvest razen de auto’s voorbij als je ten node naast het fietspad rijdt en op de Coupure is het erg lastig kruisen op de stukken die vol sneeuw liggen. Ik ga met plezier te voet in de kleinere straten, maar zulke belangrijke fietspaden horen op zijn minst gedeeltelijk vrijgemaakt te zijn, en dan bedoel ik niet schuin doorkliefd door auto’s die uit hun parkeerplaats zijn gereden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: